20 t/m 29 juni 2025
nl en

woensdag 19 april 2023

Kunstprogramma 2023 bekend

Spiegelinstallaties, mysterieuze lichtprojecties en ijsbergen in Utrechtse grachten.

Van 16 juni t/m 2 juli kun je in ons festivalhart op Fort Ruigenhoek weer kunstinstallaties komen bewonderen van gevestigde kunstenaars en jong talent. Hieronder zetten we op een rijtje welke werken je dit jaar kunt komen bekijken.

Publieksfavoriet 2022 komt terug

RHYTHM OF RULES AND IRREGULARITIES – Vakki Park

Kunstenares VAKKI komt uit een van de grootste steden ter wereld: Seoel. Haar werk is een reactie op het drukke leven in een wereldstad. De vele indrukken en prikkels die je gedurende een dag krijgt, van voorbijgangers, geluiden en objecten die je passeert, zie je in het werk van VAKKI terug als simpele, geografische vormen die continu langs elkaar heen bewegen. Het werk van VAKKI wordt vaak als ‘vrolijk’ omschreven, vanwege de felle kleuren. Maar voor Vakki drukken de felle kleuren niet per se vrolijkheid uit, maar de intensiteit van haar gevoelsleven.

De installatie van Vakki Park was tijdens Tweetakt 2022 te zien als onderdeel van de expositie op Fort Ruigenhoek en was direct de publieksfavoriet. In 2023 is het werk daarom nog een keer te zien, maar nu in ons festivalhart op de Neude.

Het darmstelsel van een fantasiewezen?

Sunset – Aafke Bennema

Een landkaart, een koraalrif, een psychedelisch spinnenweb of het darmstelsel van fantasiewezen: in de kleurrijke draadwerken van Aafke Bennema ziet iedereen iets anders. Zelf ziet Aafke haar werk als een onderzoek naar de grilligheid van de natuur.

De opvallende kleurrijke composities van gevlochten en gesmolten touwen maken het avontuur van het maken en ontdekken zichtbaar. In het werk van Aafke Bennema gaat het duidelijk niet alleen om het resultaat, maar ook om het plezier van het maken zelf. Je krijgt meteen zin om zelf aan de slag te gaan.

Kunstinstallatie van Gaspard Combes

IJsbergen in de gracht

Icebergs – Gaspard Combes

Een paar jaar geleden vond Festival Tweetakt plaats in maart en sneeuwde het tijdens het festival. Vorig jaar verplaatsten we het festival naar juni. We dachten toen dat we op het festival nooit meer sneeuw of ijs zouden tegenkomen. Maar het tegendeel werd waar. Dit jaar zie je op Tweetakt namelijk niet alleen een paar kleine sneeuwvlokjes, maar zelfs reusachtige ijsbergen!

Met zijn interactieve en bewegende sculpturen wil de Franse kunstenaar Gaspard Combes toeschouwers op een andere manier laten kijken naar de ruimte om hen heen. Zijn kunstwerk Icebergs bestaat uit een aantal ijsschotsen die ronddobberen in een meer of in een sloot. IJsschotsen in een Nederlandse gracht, dat zie je niet elke dag. Door je te confronteren met iets verrassends hoopt Gaspard dat hij je wat langer laat kijken naar je dagelijkse omgeving.

Mysterieuze lichtprojecties

REFLEXIO – Lisa Brouns

De lichtprojecties van Lisa Brouns zijn net bewegende versies van abstracte schilderijen. De verschuivende witte patronen ogen mysterieus, bijna magisch. Des te verbazingwekkender is het als je doorkrijgt hoe ze zijn gemaakt. Want als je er wat dichterbij komt, zie je dat de video’s reflecties zijn van hele normalen objecten en materialen.

Lisa Brouns verwondert zich dagelijks over de vormen en patronen van licht, schaduwen en reflecties die ze tegenkomt en wil het publiek met haar werk aansporen om met een nieuwe blik te kijken naar hun dagelijkse omgeving.

Het kunstwerk Transcendance van Demian Haverkamp

Een ode aan de dancescene

TRANSCENDANCE – Demian Haverkamp

Voor TRANSCENDANCE filmde Demian Haverkamp dansers terwijl ze heel lang achter elkaar dansten zonder pauze te nemen. Als bezoeker kun je tussen grote doeken met de geprojecteerde dansers heen bewegen en hierdoor op een intieme manier onderdeel worden van de dans.

Met haar werk toont Demian Haverkamp de waarde en noodzaak van dansen, het spirituele en rituele karakter van dans en de betekenis die dansen heeft voor de dansers zelf. Ze plaatst de dancescene binnen een artistieke en esthetische context. Hiermee benadrukt ze de noodzaak en artistieke waarde ervan, vlak na een periode waarin samen dansen niet mogelijk was. 

Niet kijken of horen, maar voelen

Black Tempest/Forced Switch Series – Zhao Zhou

Wanneer je de ruimte inloopt, weet het kunstwerk de Black Tempest meteen dat jij er bent! Het apparaat voelt namelijk jouw aanwezigheid door middel van luchtbewegingen. Dit werkt loop je dan ook niet zomaar voorbij. Je wordt wakker geschud door wat je voelt.

Kunst is vaak iets wat je kan zien, zoals een schilderij op een doek of iets wat je kan horen, zoals muziek. Dit kunstwerk werkt totaal anders. De Black Tempest laat je namelijk voelen. Zo vraagt het werk van Zhao Zhou aandacht voor ons grootste orgaan dat vaak genegeerd wordt: de huid.

Klimmen, hangen en springen

De Ster – We Are Out Of Office

We are out of office wil dat mensen niet alleen naar hun werk kijken, maar het ook ‘ontdekken’ door erop te klimmen, ermee te schuiven of eroverheen te springen. Met hun installaties zoeken ze de grens op tussen ‘het is om naar te kijken’ en ‘het is om te gebruiken’.

Al een tijd liep We are out of office rond met het idee om een bewegend werk te maken. Van een vorig project hadden ze nog een onderstel liggen van een oude kiddy ride, en daaruit is het werk De Ster geboren, dat tussen installatie en kinderspeeltoestel in zit.

Een tekening in de lucht

This is not where I am – Robbert de Goede

Robbert de Goede maakt tekeningen in de lucht! Hoe dat kan? Nou niet met verf en kwasten op een doek of met potlood en stift op papier. Wél met draad. Door het draad wordt de hele ruimte omgetoverd tot een kunstwerk. Zelfs jij wordt deel van het kunstwerk. Loop eens rond om het kunstwerk, en zie vanuit elk perspectief iets anders.

Robbert de Goede vindt inspiratie in micro(kosmologie), wiskundige kwesties, en in interacties die plaatsvinden in 3D-omgevingen, vrij van ons beperkte perspectief op zwaartekracht en alledaagse fysica. Robbert maakt ‘tekeningen in de lucht’ met als enige medium, draden. De ruimten tussen de draden zijn net zo belangrijk als de vormen die ze samen creëren en de schaduw die ze maken.

Zie jezelf uit een ander perspectief

Corridor – Sil Krol

Wat is de betekenis van objecten in de openbare ruimte en hoe worden gebruikers van deze ruimte daardoor beïnvloedt? De werken van multidisciplinair kunstenaar Sil Krol spelen met de beeldtaal en betekenissen van de publieke ruimtes. Met site-specifieke installaties en monumentale sculpturen weet hij op een tijdelijke en spontane manier in te grijpen in de openbare ruimte. Hierdoor wordt het publiek aangespoord om deze plekken op ongebruikelijke manieren te ontdekken.

Voor Tweetakt 2023 maakt Sil Krol een nieuw werk voor Tweetakt. Hij gaat aan de slag met spiegels. Hij verwacht dat hij iets heel bijzonders kan bereiken door ze in een van de bunkers op speciale plekken neer te zetten. Iets waardoor jij jezelf op een hele nieuwe manier gaat bekijken… 

Onpraktisch en absurd

Test 2730 – Lee McDonald

Lee McDonald maak kunst van bijna alles wat hij in handen kan krijgt. Zijn creatieve proces valt het best te omschrijven alsintuïtief, impulsief, pathetisch, onpraktisch en absurd. Voor Tweetakt maakt hij een jetski van gevonden materiaal, waaronder oud karton.
Het werkt maakt onderdeel uit van zijn lopende werk TEST. De tests zijn scenario’s van bewegingen en reacties die optreden wanneer verschillende materialen en objecten door de kunstenaar worden geactiveerd.

Van 16 juni t/m 2 juli zie je deze kunstwerken op Fort Ruigenhoek (geopend zaterdag van 10.00 – 23.00 zondag van 10.00 – 18.00), in bunkers of onder de bomen. Naast kunstinstallaties vind je op Fort Ruigenhoek ook voorstellingen, korte films, workshops en een groot terras.

Als je een kaartje voor een voorstelling op Fort Ruigenhoek hebt, is de entree van het fort daarbij inbegrepen. Anders betaal je bij de kassa op het fort €5,- toegang (of €1,- als je recht hebt op korting).

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play