14 juni t/m 30 juni 2024

Gapard Combes - Icebergs

Een paar jaar geleden vond Festival Tweetakt plaats in maart en sneeuwde het tijdens het festival. Vorig jaar verplaatsten we het festival naar juni. We dachten toen dat we op het festival nooit meer sneeuw of ijs zouden tegenkomen. Maar het tegendeel werd waar. Dit jaar zie je op Tweetakt namelijk niet alleen een paar kleine sneeuwvlokjes, maar zelfs reusachtige ijsbergen!

Met zijn interactieve en bewegende sculpturen wil de Franse kunstenaar Gaspard Combes toeschouwers op een andere manier laten kijken naar de ruimte om hen heen. Zijn kunstwerk Icebergs bestaat uit een aantal ijsschotsen die ronddobberen in een meer of in een sloot. IJsschotsen in een Nederlandse gracht, dat zie je niet elke dag. Door je te confronteren met iets verrassends hoopt Gaspard dat hij je wat langer laat kijken naar je dagelijkse omgeving.

Nu zijn ijsschotsen in Nederland vreemd, maar ooit was Nederland helemaal bedekt met ijs. De ijsschotsen halen een stukje van die tijd naar de onze. De associatie met dat verleden zorgt ervoor dat je niet alleen je dagelijkse omgeving, maar ook de schaal van je eigen leven in een nieuw perspectief plaatst. In contrast met ijstijden die tienduizenden jaren duurden, voelt ons eigen leven opeens wel heel kort en nietig.

Gaspard Combes studeerde Moving Image aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Eerder studeerde hij Space Design en interieurarchitectuur in Montpellier. Combes was artist in residence in Wow Amsterdam en zijn werk werd o.a. tentoongesteld in het Eye Filmmuseum, de Stadsschouwburg Amsterdam en op en in verschillende festivals en culturele instellingen in Frankrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play