14 juni t/m 30 juni 2024
nl en

dinsdag 15 juni 2021

Kunstprogramma Tweetakt 2021 compleet

Het volledige kunstprogramma van Tweetakt 2021 is bekend. Van sieraden voor bruggen tot een werk vol fietsbellen: er is weer van alles om door verrast te worden.

Karel van der Eijk
Het fantastische bespeelbare knutsel-instrument Potdekselorgel van Karel van der Eijk was het afgelopen festival een publieksfavoriet. Via orgeltoetsen kon de bezoeker een verzameling glazen potjes met metalen deksels bespelen, die allemaal een andere klank hadden. De luchtblazers die rondom het orgel in de ruimte stonden, lieten een enorm fluitconcert horen via een spectaculair buizensysteem van aan elkaar geplakte vuilniszakken.

Milena Anna Bouma
Huishoudelijke artikelen zie je volop in het bontgekleurde werk van Milena Anna Bouma (1994), die in 2018 haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie afrondde. Van strijkplank, tot keukenblok, van kaasrasp tot tandpasta. Ze speelt met de verhoudingen en trekt voorwerpen uit hun context. Wat levert dat voor situaties op? En hoe verhouden wij mensen ons dan tot de alledaagse voorwerpen? Voor Fort Ruigenhoek gaat Bouma een nieuw werk maken.

Catinka Kersten
De menselijke omgang met de wilde natuur staat centraal in het beeldende werk van Catinka Kersten (1988). In opdracht van Tweetakt maakte zij in 2018 de zachte sculptuur Drie olifanten . Op ware grootte vervaardigde ze drie Aziatische olifanten van stof, die ze op de vloer van een bunkerruimte legde. Kinderen konden de dieren knuffelen, erop liggen en erop springen. De vulling van de dieren dikte daardoor in. Zo werden de olifanten langzaam geplet door de dierenliefde van kinderen.

Bart Schalekamp
Kunstenaar Bart Schalekamp beweegt zich op het snijvlak tussen kunst en design. Hij laat zich inspireren door verschillende materialen, die hij spelenderwijs onderzoekt op hun specifieke eigenschappen, om ze vervolgens samen te voegen in een kinetische sculptuur. Hij hoopt met zijn werk eenzelfde speelse verwondering op te roepen bij het publiek.

Quentley Barbara
Quentley Barbara maakt zijn monumentale sculpturen met materialen als oude kranten en kartonnen dozen. Hij studeerde in 2018 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Eerder volgde hij de kunstopleiding op Curaçao, waar hij is geboren. In Nederland verbaast hij zich over het gemak waarmee spullen worden afgedankt en weggegooid.

Feiko Beckers
De gebeurtenissen in de gefilmde performances van Feiko Beckers zijn op een absurdistische manier onspectaculair. Springt de kunstenaar door een zelf vervaardigd object met een glazen ruit, dan toont hij in de film niet de sprong maar het opruimen van alle glasscherven na afloop. Ensceneert hij een slapstick-ongeluk door een plant op de rand te zetten op een plank boven zijn hoofd, met daarbij een kat die de plant omver zou moeten stoten, dan zien we Beckers vruchteloos wachten op het vallen van de plant. De kat toont geen interesse.

Rop van Mierlo
Kunstenaar Rop van Mierlo houdt zich bezig met verschillende media, maar start zijn proces bijna altijd met tekenen of schilderen. Controle of de afwezigheid daarvan, is een terugkerend motief in zijn werk. In 2011 won hij de Dutch Design Award voor zijn zelf uitgegeven boek Wild Animals. Een boek waarin hij probeert dieren niet te vangen tijdens het schilderen. Zijn boeken worden wereldwijd verkocht, van het MoMa in New York tot de Paul Smith stores in Londen.

Desnor
Ieder jaar vraagt Tweetakt een podiumkunstenaar om een beeldend werk te maken voor op Fort Ruigenhoek. Eerder waren dat Benjamin Verdonck, Jetse Batelaan, Ugo Dehaes en Liesbeth Gritter. Dit jaar zijn dat Louis Janssens en Ferre Marnef. Twee jonge theatermakers die uitblinken in het maken van conceptuele voorstellingen. Samen vormen ze Desnor. Dit jaar maakt het duo niet alleen twee kunstwerken voor Fort Ruigenhoek, maar staan ze ook op Tweetakt met hun voorstelling Serenade.

Liesbet Bussche
Beeldend kunstenaar Liesbet Bussche speelt in haar serie Stedelijke sieraden met het formaat en het materiaal van archetypische sieraden als oorbellen, parelkettingen en bedelarmbandjes. Zo vergrootte ze een oorknopje uit tot een buitensculptuur en versierde ze de kades van een Franse havenstad met reusachtige kettinkjes-met-ankerbedeltjes. Tweetakt vertoont op Fort Ruigenhoek haar robuuste uitvergroting van een diamant, waarvan de vlakken bestaan uit houten raamlijsten met vensterglas erin, en twee kettingen uit de serie Stedelijke sieraden.

Sil Krol
In 2018 maakte Sil Krol voor Kaapstad Tilburg het Fietsbelcarillon. Een toren met bovenin een klokkenspel stond op het Pieter Vreedeplein, een locatie waar fietsers en voetgangers geregeld met elkaar overhoop liggen. Door aan de bellen te trekken, konden passanten het verkeer regelen, ontregelen of gewoon zoveel mogelijk geluid maken. Het Fietsbelcarillon staat dit jaar op Fort Ruigenhoek.

Wouter van der Giessen
Beeldend kunstenaar Wouter van der Giessen haalt zijn inspiratie vooral uit kleurrijke en iconische objecten. Met zijn speelse mentaliteit probeert hij de onderliggende sculpturale kwaliteiten van deze voorwerpen naar boven te halen. Hij onderzoekt hoe we op een andere manier naar bestaande conventies rondom bepaalde plaatsen en objecten kunnen kijken. De voorwerpen blijven herkenbaar, maar worden nét anders neergezet dan we gewend zijn.

Matt Tomasello
Van beroep is skateboarder Matt Tomasello computertechnicus, maar hij is wereldberoemd geworden door de Instagramfilmpjes van zijn virtuoze skateboardtrucs. Vooral de filmpjes waarvoor hij skateboards eigenhandig prepareert met originele uitvindingen zijn enorm populair. Een doorgezaagd board draait tijdens een sprong voor de helft om de as. Een ander blijkt voorzien van zijstukken met extra wieltjes die bij een sprong openklappen. Tweetakt vertoont op Fort Ruigenhoek Tomassello’s geprepareerde boards en een selectie uit zijn meest verbazingwekkende filmpjes.

Benieuwd welke kunstwerken er eerder op Tweetakt te zien waren? In dit artikel hebben we de vijf bijzonderste kunstwerken voor je op een rijtje gezet.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play