14 juni t/m 30 juni 2024
nl en
#BOS - Desnor / Foto: ©Wannes Cré
#BOS - Desnor / © Wannes Cré

Desnor

Ieder jaar vraagt Tweetakt een podiumkunstenaar om een beeldend werk te maken voor op Fort Ruigenhoek. Eerder waren dat Benjamin Verdonck, Jetse Batelaan, Ugo Dehaes en Liesbeth Gritter. Dit jaar zijn dat Louis Janssens en Ferre Marnef. Twee jonge theatermakers die uitblinken in het maken van conceptuele voorstellingen. Samen vormen ze Desnor. Dit jaar maakt het duo niet alleen twee kunstwerken voor Fort Ruigenhoek, maar staan ze ook op Tweetakt met hun voorstelling Serenade.

Beide kunstwerken hebben dezelfde zin als titel: Je vindt het waar het vandaan komt. Deze zin hebben de heren geleend van de Amerikaans kunstenaar Lawrence Weiner, van wie ze immens fan zijn. Weiner maakt geen objecten of voorwerpen, maar plaatst woorden en zinnen in de openbare ruimte en schrijft zijn teksten in kleine boekjes. Hij heeft een speelse, bijna kinderlijke manier van de wereld bevragen, en dat is wat Janssens en Marnef zo aanspreekt.

Wat er in de film te zien is, komt rechtstreeks uit het repetitieproces van de voorstelling Galileo. Deze voorstelling was twee jaar geleden te zien op Tweetakt. Janssens en Marnef waren destijds druk in de weer met een gigantisch stuk karton en sneden daar pijlen uit. Dat idee haalde de voorstelling toen niet, maar krijgt nu een eigen podium op Fort Ruigenhoek.

Het beeldende werk onderzoekt of wij mensen zonder woorden kunnen. Het meest menselijke wat er bestaat zijn woorden, wij drukken ons daar nu eenmaal in uit. Of kunnen we ook zonder? Als je taal achterwege laat, wat is er dan nog voor menselijks te zeggen? Worden we dan bedolven onder emoties? En hoe geef je daar richting aan?

Desnor bestaat uit Louis Janssens en Ferre Marnef. Beiden volgden ze een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Janssens in drama en Marnef in grafisch ontwerp. Desnor was al eerder op Tweetakt te zien. In 2019 vertoonde Louis Janssens samen met Timo Sterckx de voorstelling The Greatest Show on Earth en in 2017 was hij aanwezig met zijn danssolo Ouvertures. Janssens en Marnef waren in 2016 met #BOS en in 2018 met Galileo te zien.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play