14 juni t/m 30 juni 2024

maandag 11 april 2022

Dit zegt jouw smaak in T-shirts over jouw smaak in kunst

Zeggen de opschriften op onze shirts iets over wie wij zijn? We nemen we de proef op de som.

Iedereen heeft er wel een in de kast liggen: een T-shirt met een tekst erop. Met zo’n T-shirt kunnen we onze identiteit verkondigen aan de wereld. De makers van T-shirt Conversations verzamelden shirts die ze tegenkwamen op straat, in winkels en online. In de voorstelling laten ze al die shirts met elkaar in gesprek gaan. Wij zijn vooral benieuwd of die opdrukken op onze shirts echt iets zeggen over wie wij zijn. Dus nemen we de proef op de som. Kies hierboven je favoriete T-shirt, dan raden wij je welke Tweetakt-kunstenaar dit jaar jouw favoriet zal zijn.

The Great Gatsby

Wij hebben goed nieuws voor iedereen die zich met Jay Gatsby identificeert: net als jouw grote held kun jij op Tweetakt op dramatische wijze naar een groen licht turen aan de overkant van een wateroppervlakte! In het werk The Enchanting Pool van Konstantina Mavridou sturen vier ventilatoren drijvende groene lasers steeds een andere richting op. Zo wordt de ruimte waar het werk in staat steeds op een nieuwe manier gevuld met groene lichten. Als je naar de lichten wil staren, moet je dus wel wat beter je best doen dan Jay, want hun positie verandert voortdurend.

Take naps, destroy capitalism

Het werk Where do we come from? What are we? Where are we going? van Primoz Novak en Nika Oblak oogt speels, maar is bloedserieus in zijn kritiek op onze kapitalistische samenleving. In deze installatie zie je een man die gevangen lijkt te zitten in een ronddraaiend scherm, en gedoemd is om voor eeuwig rondjes te lopen. Het lijkt zinloos. Waarom blijft die man maar rennen? Waar gaat hij eigenlijk naartoe? Voor wie spant hij zich zo in? De vragen die dit werk bij je oproept, zijn precies de vragen die je je jezelf volgens dit kunstenaarsduo ook moet stellen.

There is a lot of beauty in ordinary things

Dit is een uitspraak van Pam Beesly uit The Office, maar het had ook zo een citaat kunnen zijn van kunstenares Rudie van den Berg. In haar werk staan doodgewone dingen, zoals bankjes en stoeptegels centraal. Rudie ziet hoe mooi gewone dingen, die ons meestal niet opvallen, kunnen zijn. In haar werk haalt ze die dingen even uit hun normale context, waardoor je er op een nieuwe manier naar gaat kijken. Een ding kunnen we je beloven: nadat je deze kunstwerken hebt gezien, sta je een stuk minder onverschillig tegenover dingen die je eerder doodnormaal vond.

Sustainability is sexy

Als jij duurzaamheid sexy vindt, voel je je vast aangetrokken tot de grote kartonnen portretten van Quentley Barbara. Quentley groeide op in Curacao en verbaast zich over het gemak waarmee spullen en materiaal in Nederland worden weggegooid. Hij maakt zijn enorme portretten van vrienden en familieleden van afgedankt karton. Zo blaast hij dat materiaal nieuw leven in.

Here comes the sun

Als fan van muziek en zon word jij vast enthousiast van de zonneliedjes van kunstenaar Gijs Gieskes. Dat zijn kleine, zelfgebouwde muziekdozen die werken op zonne-energie. Als je in de schaduw staat, werken ze niet, dus een mooi excuus om de hele dag te gaan liggen zonnebaden.

I eat glitter for breakfast

Iedereen met een honger voor glitter is bij het werk van Jef Van gestel aan het juiste adres. Voor zijn werk op Tweetakt gaat Jef namelijk aan de slag met glitter. Kilo’s en kilo’s glitter. Zoveel glitter dat het een enorme berg wordt op Fort Ruigenhoek. Zoveel glitter dat zelfs de allergrootste glitterfan erdoor verzadigd raakt.

Benieuwd naar het volledige kunstprogramma? In dit overzicht vind je alle kunstwerken. Meer over de voorstelling T-shirt Conversations vind je hier.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play