14 juni t/m 30 juni 2024

Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going?

Door Nika Oblak & Primož Novak

Heb jij soms het gevoel dat je meer via het scherm van je telefoon leeft dan je zou willen? Of dat je telefoonscherm iets te veel macht over je heeft? In het werk “Where do we come from? What are we? Where are we going?” zien we een man voor wie het allemaal nog veel meer uit de hand is gelopen. Hij zit gevangen in een eindeloos draaiend scherm, waarin hij zichzelf staande te probeert te houden. Soms wankelt hij even, soms heeft hij zijn handen nodig als ondersteuning. Het is verleidelijk om naar het werk te blijven kijken. Stiekem hoop je misschien een beetje dat de man omvalt.

De man lijkt gedoemd om voor eeuwig rondjes te lopen. Waarom blijft hij maar rennen? Waar gaat hij eigenlijk naartoe? Voor wie spant hij zich zo in? De vragen die dit werk bij je oproept, zijn precies de vragen die je je jezelf volgens dit kunstenaarsduo ook moet stellen. De installatie van Primoz en Nika oogt op het eerste gezicht speels, maar is bloedserieus in zijn kritiek op onze kapitalistische samenleving.

Nika Oblak & Primoz Novak zijn een kunstenaarsduo uit Slovenië. Met hun humoristische films, sculpturen en installaties onderzoeken zij onze alledaagse, kapitalistische werkelijkheid en onze mediacultuur. Door als hoofdrolspelers te fungeren in zelf geconstrueerde situaties proberen Nika & Primoz de kijker in verwarring te brengen en opnieuw te laten kijken naar de rol van kunst, cultuur en media in ons leven. Het duo ontving de Rihard Jakopic honorable mention, de belangrijkste prijs voor beeldende kunst in Slovenië.

In deze video zie je meer van hun werk “Where do we come from? What are we? Where are we going?” en krijg je een kijkje achter de schermen van het maakproces.

Leuk feitje: de man die je in de video ziet, is Primoz zelf.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play