Algemeen

Festival Tweetakt in Utrecht is een jaarlijks kunstenfestival voor iedereen. Met theater- en dansvoorstellingen, muziekoptredens, beeldende kunst, interactieve installaties en games, en een beetje cabaret en stand-upcomedy. Door jonge talenten en ervaren makers, uit Utrecht, uit Nederland en België, maar ook van ver daarbuiten. En geschikt voor alle leeftijden, van kleuters tot jongeren tot opa en oma.

De 17e editie van het festival vindt plaats in het voorjaar van 2019. Tweetakt vindt plaats op twee plekken: in de stad en op het fort. Tweetakt in de stad is van vrijdag 29 maart t/m zondag 14 april. Tweetakt op het fort is van zondag 31 maart t/m zondag 16 juni, op alle zon- en feestdagen.

In twee tijdelijke theaters op de Neude, Stadsschouwburg Utrecht, Theater Kikker, het Akademietheater, Het Huis Utrecht, Theater De Paardenkathedraal Podium Hoge Woerd (in Leidsche Rijn) én op een aantal bijzondere locaties presenteert Tweetakt een breed aanbod aan theater en dans. Met premières en reprises, eigen producties en unieke projecten waarin de grens tussen publiek en performers wordt opgezocht.

Op de Neude is ook de podiumkas te vinden, waar bijna elke dag muziekoptredens te zien en te horen zijn – van indie tot wereldmuziek, van hiphop tot modern klassiek en van dansbare electronica tot singer-songwriters. En van de nieuwste talenten tot bekendere namen. Op de dagen dat er geen muziek is, kun je in de kas ondermeer terecht voor cabaret en stand-upcomedy.

Naast de twee theaters en de podiumkas staan op het plein een eetcafé met terras dat de hele dag geopend is, een zweefmolen en een drietal houten huisjes met interactieve kunstinstallaties.

Veel meer beeldende kunst vind je bij Tweetakt op Fort Ruigenhoek in Groenekan, net ten noorden van Overvecht. In alle hoeken en gaten van het groene fort is spannende beeldende kunst voor alle leeftijden te zien. Grote sculpturen, interactieve installaties, videokunst en games, gemaakt door zowel jonge als ervaren kunstenaars.

Verder worden er in de houten Trekkerschuur theater- en dansvoorstellingen gespeeld en jeugddocumentaires vertoond, en is er een groot terras met eten en drinken. Het fort is op alle zon- en feestdagen (met uitzondering van Koningsdag) geopend.

Naast het programma voor algemeen publiek verzorgt Tweetakt theater- en dansvoorstellingen en bezoeken aan het fort voor zo’n vierduizend scholieren en studenten uit het basis-, voortgezet en hoger onderwijs, in combinatie met inleidende lessen, workshops en nagesprekken met makers en performers.