14 juni t/m 30 juni 2024

zaterdag 01 juli 2023

Studenten op Tweetakt

Op Tweetakt krijgen ook de allernieuwste makers de kans om te schitteren op een groot podium, zo ook studenten van de HKU.

Deze editie staan spelers Mingus Kramer (MUGEN), Monica Hofman (Spelersgoud), Max Weisscher (ABN AMRO Punk) en Lizzy Staal (Sleeping Focking Beauty) op het Tweetakt-podium. Wij waren benieuwd naar hun allereerste podiumervaring.
Monica Hofman – Spelersgoud
Wat was jouw allereerste podiumervaring?
Na even diep graven, de schoolmusicals zelfs voorbij, kom ik dan toch uit bij de playbackshow toen ik een jaar of zes was denk ik. Samen met mijn broer en buurjongen deden we mee met een act op The Ketchup song . Zij waren samen mijn achtergronddansers, cool aangekleed met een zonnebril en stekeltjes, maar wel helemaal tegen de achterwand aangedrukt. Ik stond slechts één stap verder naar voren, ook met een zonnebril op. Waarschijnlijk wist ik helemaal niks van de woorden, maar er werd wel trouw twee keer per week gerepeteerd. Ik heb de hele basisschool meegedaan, en de derde prijs in groep zeven is wel het ultieme hoogtepunt geweest voor mij.

Heeft dit jou geïnspireerd om nu weer op een podium te willen staan?
Al was dit niet de aanleiding voor mij om toneelspeler te willen worden, denk ik wel dat het aangeeft dat ik het podium altijd al een fijne plek vond om te zijn. Mijn eerste acteerervaring was in een jeugdserie, toen ik zelf elf was, en daar leerde ik over het bestaan van een toneelschool. Sindsdien wist ik dat ik daar graag heen wilde. Het mooie aan toneel vind ik dat je elke voorstellig opnieuw dingen uit heb te zoeken, altijd samen met je publiek.

Mingus Kramer – MUGEN
Wat was jouw allereerste podiumervaring?
Ik denk dat dat op de bonte avond van de eerste klas was. We waren op kennismaking-kamp en ik ging met 2 klasgenoten Wannabe van Spice Girls performen. Geen idee meer wat we precies deden. Ik weet wel dat iedereen helemaal los ging en ons heel grappig vond. Ik kan me herinneren dat ik daar heel gelukkig van werd.

Heeft dit jou geïnspireerd om nu weer op een podium te willen staan?
Ik denk het niet. Mijn eerste middelbare school had veel kunstvakken, maar toen ik van middelbare school switchte heb ik me niet meer bezig gehouden met kunst of performen. Ik was altijd nog wel de lolbroek in de klas en trok alle aandacht. Maar pas toen ik op mijn 19e in aanraking kwam met DEGASTEN, is er echt een vuurtje gaan branden.

Max Weisscher – ABN AMRO Punk
Wat was jouw allereerste podiumervaring?
Toen ik in groep 5 zat speelde ik in een voorstelling waarin ik veel verschillende rollen speelde. Ik speelde eerst een steenhouwer, daarna een koning, toen een zon, etc. De zon was gemaakt van karton en ik weet nog heel goed dat aan de achterkant van de zon de tekst geplakt was zodat ik die niet kon vergeten. Het was een rijkelijke performance die ik als 9-jarige opgevoerd heb aan alle andere klassen. De transformaties waren theatraal, snel en geloofwaardig. Niemand anders kon zo gemakkelijk transformeren van koning naar zon, van zon naar wolk of van wolk naar beeldhouwer. Ik heb nooit meer zo goed gespeeld als toen.

Heeft dit jouw geïnspireerd om nu weer op een podium te willen staan?

Na deze wonderschone performance, ben ik acteren/ theater een aantal jaar uit het oog verloren en is de leegte die ik toen voelde gevuld met sport en voornamelijk Judo. Gelukkig is na mijn Judo carrière theater weer in m’n leven gekomen en ik probeer nu terug te leven naar die performance. De vraag is maar net of dat me gaat lukken.

Lizzy Staal – Sleeping Focking Beauty
Wat was jouw allereerste podiumervaring?
Mijn allereerste podiumervaring was in groep 3 op de basisschool. Ik was een jaar of 6. Ik deed mee aan de schoolmusical en speelde “Zeefje”, een Elfje. Ik herinner me nog goed dat ik het heel spannend en magisch vond. Ik kreeg een hele mooie jurk aan, vleugels om en had één zin tekst. Wat die zin was zou ik niet meer weten, maar ik weet nog wel dat ik die zin eindeloos heb geoefend zodat die ‘zo mooi mogelijk’ zou klinken, zoals een echt elfje. Ik was ook wel een beetje jaloers op mijn beste vriendin die een ander elfje speelde en twee zinnen tekst had. Ik vond mezelf namelijk een veel betere actrice, haha.

Heeft dit jou geïnspireerd om nu weer op een podium te willen staan?

Vanaf het moment van mijn eerste podiumervaring ben ik het alleen maar leuker en leuker gaan vinden. Voor mij lag mijn interesse altijd echt in de sprookjeshoek. Ik wilde nog meer elfjes en prinsessen spelen. Eigenlijk ben ik die hoek nooit echt uitgegaan. Ik speel nu namelijk mijn solo “Sleeping Focking Beauty” op Tweetakt. Hier speel ik weer een prinses, maar… die prinses is een stuk agressiever dan dat ik vroeger als klein meisje had kunnen bedenken!

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play