14 juni t/m 30 juni 2024
nl en

woensdag 08 juni 2022

Nieuwe namen muziekprogramma Tweetakt

Met de toevoeging van dertien nieuwe namen is het muziekprogramma van Tweetakt nu bijna compleet.

Van Berberse tachelhit tot Vlaamse levensliederen: dit jaar is er wederom een breed scala aan muziek te vinden op Festival Tweetakt. In dit artikel vind je onze tweede batch met namen. Het volledige muziekprogramma vind je in het programma-overzicht. De muziekprogrammering is dit jaar gratis en is te vinden op twee locaties: op de bruisende Neude en op het groene Fort Ruigenhoek.  Ben je benieuwd geworden, pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren.

_____________________________________________________________________
Willy Organ • Wytiki • Tyrone Marcio • The Zenmenn • Ferdous •
Farid Ghannam

Thor Kissing • So-Fi • Muylike • Doagamo • Ão • Benoit • CHARLOT

_____________________________________________________________________

Ferdous | 2 juli // 22.00 // de Neude
De nieuwe single van de Afghaans-Nederlandse artiest Ferdous werd opgepikt door het hippe Parijse label Kitsuné (van o.a. Parcels,  Two Door Cinema Club, Bloc Party en Phoenix). Bijna geen verrassing, want met zijn eerdere project Klyne stond hij ook al snel in de schijnwerpers (o.a. in de voorprogramma’s van Metronomy en Christine and The Queens). Ferdous is duidelijk in de wieg gelegd voor succes. De vraag is dus niet of, maar hoe snel hij met zijn melancholische, elektronische liedjes een miljoenenpubliek gaat bereiken.

Wytiki | 30 juni // 20.30 // de Neude
Wieteke Wijte schreef en musiceerde eerder voor Nederlandse artiesten als Eefje de Visser. Wytiki is haar eerste eigen project, waarvoor ze inspiratie put uit de muziek van o.a. Bon Iver en Radiohead. Volgens het Vlaamse muziekplatform Dansende Beren geeft haar muziek je het gevoel dat je ‘omringd bent door pastelkleuren en licht glitterende lampjes’.

Tyrone Marcio | 25 juni // 20.30 // Fort Ruigenhoek
Nog maar 18 jaar, maar hij werkte al met Ronnie Flex en Yung Nnelg. Nu is zijn debuut-EP uit: Simpele Ziel. De titel van de EP van Tyrone Marcio geeft direct een goed beeld van wat je van zijn R&B-nummers kunt verwachten: geen geflex, geen mooidoenerij, maar juist eerlijke teksten over hoe het met hem gaat.

The Zenmenn | 8 juli // 22.00 // de Neude
Bezoek de Facebookpagina van de Zenmenn, en het eerste wat je ziet is een paradijselijk landschap met een blauwe lucht en weelderige bloemen: hun banner-afbeelding. Passend, want hun lome liedjes met titels als ‘Bamboo Garden’ en ‘Homage To A Friendship’ roepen een gevoel van wijdse zorgeloosheid bij je op. Zelf omschrijven ze hun debuutplaat als ‘a heavenly gumbo of wellness music’.

CHARLOT | 7 juli // 20.30 // de Neude
CHARLOT combineert warme synthesizers en de serene stem van frontvrouw Lotte Mulder in muziek geïnspireerd door artiesten als Regina Spektor, Agnes Obel en AURORA. Het resulteert in liedjes die mysterieus, zweverig en een beetje duister klinken. Deze lente is de band een van de support acts van Froukje.

So-Fi | 10 juli // 16.15 // Fort Ruigenhoek
In de autobiografische liedjes van So-Fi zie je het lijden des levens door de roze bril van haar zomerse drum(computer)beats, waardoor dat lijden ineens een stuk minder zwaar voelt. En als het de vrolijke muziek zelf niet lukt om je problemen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen, kun je je altijd tot haar lyrics wenden voor goede levensadviezen, zoals: ‘Kleine dingen, merk ze eens op en laat je verbazen.’

Thor Kissing | 9 juli // 20.30 // Fort Ruigenhoek
Volgens The Daily Indie is Thor Kissing ‘niet per se een goede vocalist, maar compenseert hij zijn suboptimale zangkunsten met een creatief brein dat voor de meeste luisteraars onnavolgbaar zal blijken.’ Luister je naar zijn albums, dan bevind je je op het ene moment in een klaslokaal in groep vijf, het volgende in een zee van urine om daarna te leren wat je kunt koken met sambal oelek.

Farid Ghannam & The Cosmic Carnaval | 26 juni // 17.45 // Fort Ruigenhoek
Met zijn krachtige stem en gitaarspel op de guembri veroverde Farid Ghannam in Marokko de liefhebbers van traditionele gnaoua en Berberse tachelhit. Toen Ghannam op een festival in Casablanca voor het eerst samenspeelde met de Rotterdamse band The Cosmic Carnival, bleek dat een match made in heaven. Op Tweetakt spelen ze samen symfonische pop begeleid door de stem en guembri (traditionele basgitaar) van Ghannam.

Muylike | 8 juli // 20.30 // de Neude
Muylike is een band rondom de Utrechtse songwriter en producer Stijn Post. Vanuit zijn studio ontstaan zonnige, opgewekte indie-popliedjes vol energieke koortjes en melodieuze gitaarlijnen. Zijn debuutalbum The Wait Is Over komt dit jaar uit, op Tweetakt hoor jij de liedjes als allereerste.

Tweetakt x De Brakke Grond

Samen met Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond presenteert Tweetakt een aantal acts van Vlaamse bodem die ook in Nederland voet aan de grond verdienen.

Willy Organ | 9 juli // 21.30 // Fort Ruigenhoek
‘Wie mij niet kent, heeft wellicht het afgelopen anderhalf jaar onder een rots doorgebracht,’ aldus Willy Organ. Gelijk heeft hij, want met zijn eigenzinnige levensliederen en licht-absurdistische optredens werd hij een heus fenomeen, met een toegewijde fanclub die zichzelf ‘The Church of Willy’ noemt. Zijn nieuwste album is wederom neerslachtig en triest, maar daardoor niet minder dansbaar.

Ão | 1 juli // 21.30 // Fort Ruigenhoek

De betekenis van “Ão” hangt af van hoe je het woord uitspreekt. Het kan iets pijnlijks, iets moois of iets treurigs zijn, een uiting van verwondering of staan voor totale onzin. Welk van de betekenissen het meest van toepassing is op de band, wisselt per nummer, maar je hoort in ieder geval Zuid-Amerikaanse gitaarklanken, groovy percussie en bezwerende zanglijnen in het Portugees en Engels.

Tweetakt x 3voor12 Utrecht

Samen met 3voor12 Utrecht presenteert Tweetakt op 8 juli een avond lang talentvolle bands van Utrechtse bodem op Fort Ruigenhoek.

Doagamo | 8 juli // tba // Fort Ruigenhoek
Rapper Doagamo maakt muziek die tussen hiphop en dance inzit. Het stadse leven is een belangrijke inspiratiebron voor hem. Op zijn albumhoezen loopt hij door het centrum van de stad, in liedjes als ‘City Boys’ en ‘Voor de City’ rapt hij over hoe sterk hij zich met zijn stad identificeert en over het lokale uitgaansleven.

Benoit | 8 juli // tba // Fort Ruigenhoek
Rapper Benoit maakt al jaren melodieuze en dansbare muziek in het Engels. Nu werkt hij voor het eerst in zijn carrière aan Nederlandstalige nummers. In deze nummers vertelt Benoit over hoe het is om DCD te hebben, een ontwikkelingsstoornis van de coördinatie van bewegingen die bij hem als kind werd gediagnosticeerd. Hij vertelt over de tegenslagen die hij daardoor heeft ervaren en ook hoe hij de motivatie vond om daarmee om te gaan. 

Benieuwd hoe al deze muziek klinkt? Pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren. In ons programma-overzicht zie je waar en wanneer alle acts spelen.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play