Het muziekprogramma van Tweetakt is nu compleet!
Van Surinaamse kaseko tot muziek die klinkt als ‘een space party waar Lana Del Rey, Einstein, Sean Paul, Moeder Theresa en Clairo aan het dansen zijn op het ritme van vallende sterren en oneindig klinkende watervallen’: dit jaar ontdek je weer een breed scala aan muziek op Festival Tweetakt. De muziekprogrammering is gratis toegankelijk en je vindt de concerten in ons festivalhart op de bruisende Neude. In dit artikel lees je alvast meer over de verschillende bands en artiesten. Ben je benieuwd geworden, pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren.
Eerder kondigden we de eerste helft van de namen aan.
Elmer | 1 juli // 22.15 // de Neude
Elmer is rapper, producer en het over-de-top-alter-ego Merel Pauw. Vanuit een liefde voor Peaches, Mr. Oizo en de Jeugd van Tegenwoordig is Elmers muziek een combinatie van elektronische, funky beats en teksten met een flinke dosis humor en zelfspot. Van oorsprong is Merel theatermaker en actrice: ‘Dat ik van origine actrice ben, maakt het extra leuk. Ik wil met Elmer laten zien dat er heel veel verschillende mensen in een mens zitten. Ik wil meerdere gedaantes aan kunnen nemen, hypocriet zijn, fouten maken en mezelf onderuithalen. Daar gaat mens zijn over. Het is heel interessant om dat mechanisme uit te zoeken via muziek. Ik wil uitzoeken hoe theatraal hiphop kan worden.’ Verwacht rauwe en flink expliciete lyrics over bindingsangst, zelfhaat, seks met strap-ons en paniekaanvallen.
Zeevlinder // 1 juli // 21.00 // de Neude
Volgens Zeevlinder zelf neemt haar muziek je mee naar “een space party waar Lana Del Rey, Einstein, Sean Paul, Moeder Theresa en Clairo aan het dansen zijn op het ritme van vallende sterren en oneindig klinkende watervallen” Onder de naam Zeevlinder schrijft en produceert Isabelle Hauschildt zelf eclectische dreampop met scherpe teksten over thema’s als zelfwaardering, fast fashion en de bio-industrie.
Reality | 30 juni // 22.00 // de Neude
Reality maakt Kaseko, populaire Surinaamse dansmuziekstijl die vaak wordt gespeeld op feestjes. In Kaseko wordt er flink gezongen en worden er veel verschillende instrumenten gespeeld, waaronder gitaren, blaasinstrumenten, drums, congo en skraki. De band wil ‘de Nederlandse showbizz een tropische, Caribische dimensie te geven’. Dit doen ze door een gevarieerd repertoire aan muziek in het Surinaams, Engels en Nederlands te spelen.
So-Fi // 29 juni // 20.30 // de Neude
In de autobiografische liedjes van So-Fi zie je het lijden des levens door de roze bril van haar zomerse drum(computer)beats, waardoor dat lijden ineens een stuk minder zwaar voelt. En als het de vrolijke muziek zelf niet lukt om je problemen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen, kun je je altijd tot haar lyrics wenden voor goede levensadviezen, zoals: ‘Kleine dingen, merk ze eens op en laat je verbazen.’
Freaky Dancing is een Utrechts collectief dat experimentele clubnachten organiseert waar live muziek, dj-sets, performance en beeldende kunst samenkomen. Op 24 juni nemen ze de Neude over met een muliti-disciplinair programma.
PNEM | zaterdag 24 juni // 20.15 // de Neude
Met een zorgvuldig puls neemt de vierkoppige band PNEM je mee op een sonische reis langs bulderende snelwegen en het gehuil van industriële machines. PNEM brengt motorisch gedreven, fuzz doordrenkte grooves naar het podium. Hun dromerige, elektronisch gedreven jams maken dat je ofwel wilt dansen of wegzweeft naar een andere realiteit.
Dorpsstraat 3 | zaterdag 24 juni // 21.15 // de Neude
Dorpsstraat 3 maakt muziek die klinkt als een naderende onweersbui: onheilspellend en sinister. Een slechte afloop hangt altijd in de lucht, of het nummer nu gaat over een ongespecificeerd Groot Gevaar of over een date. Je komt dus niet voor vrolijke deuntjes, wel voor het horen van verhalen die intrigeren en die je nooit eerder hebt gehoord. De band balanceert tussen post-punk en synthwave, maar haalt inspiratie uit een brede selectie aan genres. Soms lijkt het alsof deze invloeden altijd al samen hoorden, soms word je erdoor in de war gebracht.
Lennart de Neef | zaterdag 24 juni // doorlopend // de Neude
In zijn werk refereert de Utrechtse beeldend kunstenaar Lennart de Neef graag aan alledaagse objecten uit de publieke ruimte. Hij vervormt hun herkenbare voorkomen en creëert daardoor een eigen universum waarin de objecten haast voelen als personages in De Neefs fictionele realiteit. Zijn werk was eerder te zien op de tweede editie van Freaky Dancing in WAS, maar ook in De School, Kunsthal Kloof en het Centraal Station.
Kathag | zaterdag 24 juni // verschillende tijden // de Neude
Katja Hagenbeuk vindt in haar brede arsenaal aan mp3’s en vele gb’s aan muzikale kennis precies de oddball tunes tussen leftfield pop, new wave, elektronica, grooves en clubby anthems. Dat kan zo gitaargecentreerd klinken als de Casbah op Best Kept Secret, of zo eclectisch als de ArmadiLLow op Lowlands. Dat het quirky, melodisch, decennia-overreikend en eigenzinnig gaat worden, is een zekerheid. Soms hoor je haar samen met Berg als het duo Berg & Beuk, maar nu waagt ze zich solo aan een muzikale klim als Kathag tijdens deze Freaky Dancing-special.
Het Utrechtse Kapitaal is een printstudio en experimenteel muzieklabel dat zichzelf omschrijft zichzelf als: ‘A hangout for dirty printers and future creative gods’. Samen met Tweetakt stelden ze een programma samen voor zondag 18 juni.
Anushka Chkheidze | zondag 18 juni // 17.00 // de Neude
Anushka Chkheidze is een opkomende Georgische elektronica-producer. Als kind ging ze naar de muziekschool en zong ze folksongs in het jeugdensemble. Op haar elfde begon ze te zingen in een kleine dorpskapel. Haar elektronische muziek is zwaar beïnvloed door die kinderjaren.
Flevoland | zondag 18 juni // 16.00 // de Neude
Flevoland is, verrassend genoeg, een 2-persoons boyband uit Utrecht. Het Flevolandse landschap, met de uitgestrekte polders, lege horizon en eindeloze vergezichten, is emotioneel echter een belangrijke inspiratiebron voor hun melancholische liedjes. De muziek vertelt het verhaal van twee jongvolwassenen die door de velden van het dagelijks leven ploeteren. Tijdens de show kan het best zijn dat je gedachten afdwalen naar een andere plek, namelijk Flevoland.
Zeefdrukfiets | zondag 18 juni // doorlopend // de Neude
Kapitaal neemt niet alleen muzikanten en dj’s, maar ook hun befaamde zeefdrukfiets mee naar de Neude. Neem een oud t-shirt of canvastasje mee en pimp hem door er zelf ter plekke kleurrijke ontwerpen op te drukken.
Musician 3.0 is de enige conservatoriumstudie in Nederland die niet instrument-, stijl- of genregebonden is. Dat levert vernieuwende multi-instrumentalisten op, die genre-overstijgend werken. Op zondag 2 juli kun je horen hoe dat klinkt, want dan treden een aantal studenten van de opleiding op op Tweetakt .
Sam Zwart | zondag 2 juli // tba // de Neude
Sam Zwart maakt audio-visueel werk waarin hij de muziek die hij maakt probeert te verbinden met de ruimte waarin hij speelt. Voor zijn optreden op Tweetakt neemt hij twee andere muzikanten mee en gaat hij aan de slag met tape loops. Dat zijn korte stukjes magneetband (tape van een bandrecorder of cassettebandje) waarvan de uiteinden aan elkaar geplakt zijn om hiermee een repeterend geluid te creëren, als voorloper van de sample.
Woodcraft | zondag 2 juli // tba // de Neude
Woodcraft is een strijkkwintet van vijf jonge instrumentalisten en componisten (twee violisten en drie cellisten) met roots in de klassieke muziek. Onderhand is hun stijl een mengelmoes die inspiratie put uit jazz, folk en klassieke muziek. De vijf vrienden spelen al heel lang samen. Tot voor kort heette het kwintet Ragazzi, en nog dáárvoor, toen ze als kinderen van twaalf samen begonnen te spelen, kozen ze de naam Lang Leve de Lol. Als je ze ziet optreden, zie je meteen dat het plezier van samen spelen bij deze groep nog steeds voorop staat.
De Zweefclub | zondag 2 juli // tba // de Neude
“Heb je wel alle gedichten van Van Ostaijen gelezen want de Zweefclub kan je alleen begrijpen als je dagelijks door een parallellepipedum murw wordt geslagen.” De Zweefclub is een Utrechts viertal dat softpunk maakt, volgens de band zelf: ‘rauw als andijvie, zacht als zijde’. Kenmerkend voor hun nummers zijn snelle BPM’s, ingetogen volumes, vederlichte stemmen en eigenzinnige, licht-absurdistische en associatieve teksten.
Benieuwd hoe al deze muziek klinkt? Pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren. In ons programma-overzicht zie je waar en wanneer alle acts spelen.
Met jouw bijdrage houden we Tweetakt toegankelijk voor iedereen.