14 juni t/m 30 juni 2024

woensdag 26 april 2023

Eerste namen muziekprogramma 2023

Het is zover! De eerste namen van het muziekprogramma van Tweetakt zijn nu bekend.

Van een hedendaagse variant op traditionele Indonesische muziek uit de 20ste eeuw tot een ‘date gone wrong’ tussen postpunk en krautrock: dit jaar ontdek je weer een breed scala aan muziek op Festival Tweetakt. De muziekprogrammering is gratis toegankelijk en je vindt de concerten in ons festivalhart op de bruisende Neude. In dit artikel lees je alvast meer over de verschillende bands en artiesten. Ben je benieuwd geworden, pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren.

____________________________________________________________________
De Toegift • Nusantara Beat • Blaaskaak • Terence Goodmann • Amina • Duimalot
• Burght • Sergeant • Cedric Vermue • Alchi • 4Beat Knallen • Meneertjes Slodde & Vos

____________________________________________________________________

Nusantara Beat | 23 juni // 22.00 // de Neude
De zeskoppige band Nusantara Beat is opgericht door een groep muzikanten die zich verbonden voelen met hun Indonesische roots en cultuur. De bandleden brengen een eerbetoon aan de rijke en diverse traditie van de Indonesische muziek, maar nemen ook hun ervaring uit andere Nederlandse bands, zoals Jungle By Night, Pom, EUT, The Mysterons, Maple en Surf Aid Kit mee in hun nummers. In hun liedjes verbinden zij zo traditionele Indonesische muziek uit de 20e eeuw en hedendaagse (pop)muziek. Het oordeel van 3voor12: “funky, vrolijk, psychedelisch en retestrak uitgevoerd: Nusantara Beat mag op élk festival.”   

De Toegift | 29 juni // 21.30 // de Neude
Morgen raak ik alles kwijt/En zing ik in een dode taal/Over koffie, over ademhalen/Eindeloos mezelf herhalen/Dingen die ik nooit heb durven zijn

De Zeeuwse band de Toegift maakt Nederlandstalige indie met invloeden uit jazz over thema’s als het verstrijken van tijd en nostalgie. De zee komt vaak terug in hun nummers. Als onveranderlijk decor staat die in contrast met de constante veranderingen waar de hoofdpersonen van de liedjes maar niet aan kunnen wennen. De Toegift staat inmiddels bekend als ‘de band die alle rumoerige zalen en café’s stil kreeg tijdens de Popronde’ en werd door 3voor12, OOR en het Parool benoemd tot een van de hoogtepunten van Noorderslag.

Blaaskaak | 25 juni // 15.30 // de Neude
Geen DJ die jou zo snel aan het dansen krijgt als Blaaskaak. Deze driekoppige raveband, die bestaat uit een trompettist, een saxofonist en een drummer, krijgt iedere zaal in een mum van tijd aan het dansen. Ze mixen covers van bekende popsongs, happy hardcore en uitgaanshitjes tot een opzwepende mix, waar ABBA en De Staat zomaar eens in voorbij kunnen komen.

Tweetakt x 3voor12 Utrecht

Samen met 3voor12 Utrecht presenteert Tweetakt op 16 juni een avond lang talentvolle bands van Utrechtse bodem.

Amina | vrijdag 16 juni // 20.15 // de Neude
Amina balanceert tussen attitude en kwetsbaarheid en tussen pop en hiphop. In emotionele nummers komen  hoogte- en dieptepunten voorbij: ze zingt over de momenten dat ze ‘verdrinkt’, maar ook het blinde vertrouwen waarmee ze haar muziekcarrière startte. Door de combinatie van persoonlijkheid, eerlijkheid en wijze raad beschouwen veel fans haar inmiddels als een soort grote zus. Ze stond eerder in het voorprogramma van Meau en Roxeanne Hazes. De krachtige nieuwe singles die ze recentelijk uitbracht, wijzen erop dat ze zomaar eens in de voetsporen van deze bekende zangeressen zou kunnen treden.

Terence Goodmann | vrijdag 16 juni // 21.15 // de Neude
Terence Goodmann maakt soulvolle pop, in een elektronisch jasje met een vleugje hiphop. De stad Utrecht is zijn grootste inspiratiebron: ”Utrecht is voor mij een openluchtmuseum. Ik voel me hier thuis, het is dé stad die mij past als mijn lievelingsjas. Utrecht is daarom onlosmakelijk verbonden met mijn muziek.” Op zijn artiestenfoto’s draagt hij een bril met gekleurde glazen, en dat is niet alleen omdat die hem goed staat. Hij heeft een rooskleurige blik op het leven en hoopt zijn positieve kijk op zijn publiek over te brengen met zijn vrolijke muziek.

Duimalot | vrijdag 16 juni // 22.15 // de Neude
Dansen, choreograferen, acteren, schrijven, theater maken… Wat kan Gary Gravenbeek niet? Oh, en dan vergeten we bijna het belangrijkste: hij kan fantastisch rappen! Hij werkte mee aan verschillende succesvolle (jeugd)voorstellingen, waaronder Trojan Wars bij het Nationale Theater, dat een Zilveren Krekel won. Maar zijn hart ligt bij zijn muziek. Onder de naam Duimalot maakt hij persoonlijke hiphop met strak en lekker lopend rijm, geïnspireerd door de poëzie van zijn moeder en zijn eigen worstelingen. Duimalot wil zijn publiek raken én  activeren. Zijn performance- en danservaring neemt hij natuurlijk mee het podium op.

Muziek voor alle leeftijden

Iedereen moet van goede muziek kunnen genieten, hoe jong of oud je ook bent. Traditiegetrouw organiseren wij daarom een reeks (familie)concerten op de Neude met muziek die leuk is voor alle leeftijden. Deze middagen spelen de artiesten speciaal voor volwassenen én kinderen.

Meneertjes Slodde & Vos | zaterdag 1 juli // 17.00 // de Neude
Meneertjes Slodde & Vos bestaat uit muzikanten Llewy en Delly, die met hun hiphopband Relax op festivals  als Pinkpop en North Sea Jazz stonden. Onder de naam Meneertjes Slodde & Vos maken ze theatrale hiphop waar kinderen én volwassenen blij van worden. Slodde is een ondeugende muzikant en Vos is een pientere uitvinder. Samen maken ze de meest bizarre avonturen mee. In deze theatrale liedjesshow nemen ze je mee naar de doldwaze Geluidentuin, waar veel wordt gedanst, iedereen een superheld is en kinderen de baas zijn.

4Beat Knallen | zaterdag 17 juni // 16.00 // de Neude
In percussieshow Knallen van 4Beat worden ritmes en trommels uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika gecombineerd in één opzwepende smeltkroes. De drums zijn aanstekelijk, de dansers onvermoeibaar en de DJ en zangers maken de voorstelling compleet. Of je nu vier bent of tachtig, fan van K3 of van techno: als je de muziek van 4Beat hoort, wil je meteen de dansvloer op.

Landschappen van geluid

Op zondagavond 25 juni ontdek je op de Neude neoklassieke & elektronische ambient om met gespitste oren naar te luisteren en in te verdwijnen. Tussen de verschillende acts door zal het experimentele muzieklabel Mylja Records, waar de artiesten bij aangesloten zijn, plaatjes komen draaien

Cédric Vermue | zondag 25 juni // 20.15 // de Neude
Cédric Vermue is pianist, producer en componist van ambient en neo-klassieke muziek. Op zijn nieuwste album Perpetua hoor je een uitgebreid instrumentarium met andere hoorn, houtblazers, een kerkorgel, synthesizers en een vrouwenkoor. Hij neemt een uitgebreid ensemble mee naar Tweetakt (met o.a. klassieke houtblazers, piano, elektronica, klarinet, basklarinet, contrabasklarinet en hobo), zodat hij het rijke geluid van zijn album ook live kan overbrengen.

Alchi | zondag 25 juni // 21.30 // de Neude
De rommelige en fantasierijke elektronische muziek van Alchi is het project van Krijn Moons, waarin hij muziek maakt vanuit zijn eigen onderhuidse verbeelding. Met uitgebreide songstructuren en een levendige, uitgesproken sound knipoogt hij naar verschillende stijlen van elektronische muziek, zonder zich te hechten aan een genre. Alchi gebruikt een grote reikwijdte van klanken, om met niet-alledaagse instrumenten, synthesizers en organisch sound design tot ruwe en emotionele instrumentale muziek te komen. 

Multitalenten

Op Tweetakt zie je theater, muziek, kunst & korte film en alles daartussenin dat niet zo makkelijk in een hokje te stoppen is. Beeldend theater, performatieve concerten, video-installaties. We programmeren dit jaar muzikanten die ook actief zijn in andere kunstdisciplines en als breed inzetbare performer de grenzen tussen kunstdisciplines vervagen.

Burght | donderdag 22 juni // 21.00 // de Neude
Volgens de band Burght komt elk van hun nummers voort uit de zoektocht naar het perfecte popliedje, maar is die zoektocht tot op heden tevergeefs. Burght maakt zich nergens makkelijk vanaf en dat hoor je terug in hun zorgvuldig opgebouwde nummers. Ze omschrijven hun sound zelf als ‘avontuurlijke popmuziek’. Hoe dat klinkt? De liedjes zijn melancholisch mijmerend, maar bouwen op naar tot heftige uitbarstingen en opzwepende synth partijen. Bandlid Robbert Klein ken je misschien omdat hij onderdeel uitmaakt van performancecollectief Club Gewalt.

Sergeant | donderdag 22 juni // 22.00 // de Neude
Sergeant is de avant-popband van componerend cineast Benjamin Cools en zoek-zingend acteur Ferre Marnef. Lange tijd barstten ze uitsluitend live uit, maar nu hebben ze hun gesampelde zelf toch bijeengeraapt aan de afgrond van de popmuziek. De nummers op de plaat klinken als een ‘date gone wrong’ tussen postpunk en krautrock, maar vooral ook als het soort indierock dat Warp in de jaren 2000 heel even cool achtte. Via het Parijs van de jaren 70 (Gainsbourg!), het industriële Ruhrgebied nemen ze je mee op een trip die bol staat van de dadaïstische collages en abstracte punk. Ferre Marnef maakt dit jaar ook de voorstelling ABN-AMRO punk/Anarcho punk voor Tweetakt. 

Duimalot | vrijdag 16 juni // 22.15 // de Neude
Duimalot is onderdeel van het programma 3voor12xTweetakt
Dansen, choreograferen, acteren, schrijven, theater maken… Wat kan Gary Gravenbeek niet? Oh, en dan vergeten we bijna het belangrijkste: hij kan fantastisch rappen! Hoewel hij diverse prijzen won voor de voorstellingen die maakte, speelde en choreografeerde, ligt zijn hart bij de muziek. Onder de naam Duimalot maakt hij persoonlijke hiphop, gebaseerd op de poëzie van zijn moeder, waarmee hij het publiek wil raken en activeren. Zijn performance- en danservaring neemt hij natuurlijk mee het podium op.

Benieuwd hoe al deze muziek klinkt? Pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren. In ons programma-overzicht zie je waar en wanneer alle acts spelen.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play