Bekijk hier het filmprogramma van Tweetakt 2023.
Op het Utrechtse kunstenfestival Tweetakt zie je ieder jaar naast theater, muziek & kunst ook een selectie van korte films. Het filmprogramma van Tweetakt is ook dit jaar weer te vinden op het groene eiland Fort Ruigenhoek. In verschillende (ondergrondse) bunkers presenteren we een diverse selectie van korte films voor alle leeftijden, van animatie tot onderzoeksprojecten. Verder zijn er op Fort Ruigenhoek ook beeldende installaties, voorstellingen en horeca te vinden. Bekijk het volledige programma in dit festivalhart op onze programmapagina.
De films bevinden zich op het snijvlak van verschillende kunstdisciplines: zo is Hier een mimevoorstelling in filmformat en zijn stills uit Travelling Light net impressionistische schilderijen.
door Jane Aaron
Jane Aaron was een Amerikaanse filmmaker en illustrator, die doorbrak met de animaties die ze maakte voor Sesamstraat. Op Tweetakt vertonen we dit jaar twee van haar experimentele korte films. In This Time Around doen dagelijkse objecten een duizelingwekkende choreografie terwijl landschappen voorbij zoeven.
door Jane Aaron
In de esthetische film Traveling Light zie je hoe licht zich in de loop van een dag door het kleurrijke interieur van een huis verplaatst. Schijnbaar een time-lapse, maar in realiteit een stopmotion met indrukwekkend veel aandacht voor detail.
door Moe Kuribara
In de film Japanese Chess zijn twee schaakspelers zo gefocust op het doorgronden van de strategie van hun tegenstander, dat ze zichzelf in het proces verliezen. Het spel(bord) zelf verdwijnt al snel naar de achtergrond, iedere spiervertrekking, frons of blos van de spelers krijgt de volledige aandacht.
door Sema Bekirovic
Een ogenschijnlijk vredig landschap met in het midden een zwarte stip. Het duurt een tijdje voor dat je door hebt waar je naar kijkt. De stip groeit en groeit… Langzaam wordt het beeld (en zo ook de kijker) opgeslokt door het naderende zwarte gat.
door Willem de Haan
Aan een rivierstrandje staat een kampvuur van papier-mâché. Na een rokerige introductie zien we het nepvuur langzaam in echte vlammen opgaan. Een representatie die stukje bij beetje steeds meer begint te lijken op het origineel en daar uiteindelijk aan ten onder gaat.
door Loic Kreyden
In een kleine, zwarte ruimte voert een pop dagelijkse handelingen uit. De kijker probeert het onderliggende scenario te herleiden, maar alleen de lichaamstaal van de pop en het achtergrondgeluid bieden daarbij houvast. Het ene herkenbare gebaar leidt naar het volgende, maar in deze wereld kan een regenbui ook zomaar in een douche veranderen.
Loic Kreyden maakte voor deze animatie gebruik van 3D-printen, 3D-scannen en stopmotion. Op het festival vertonen we ook de making-of, die je een inkijkje geeft in Loics werkproces.
Je ziet deze films van 16 juni t/m 2 juli op Fort Ruigenhoek. De entree is €5,- (of €1,- met korting). Met je entreeticket heb je de hele dag toegang tot het programma op het fort, waaronder de korte films, kunstinstallaties en het randprogramma met spelletjes, speurtochten & workshops.
Met jouw bijdrage houden we Tweetakt toegankelijk voor iedereen.