14 juni t/m 30 juni 2024
nl en

woensdag 18 mei 2022

Eerste namen muziekprogramma 2022

Het is zover! De eerste namen van het muziekprogramma van Tweetakt zijn nu bekend.

Van traditionele Amazighmuziek uit de Rifstreek tot dadaïstische popsongs van Vlaamse bodem: dit jaar is er wederom een breed scala aan muziek te vinden op Festival Tweetakt. De muziekprogrammering is dit jaar gratis en is te vinden op twee locaties: op de bruisende Neude en op het groene Fort Ruigenhoek. In dit artikel lees je alvast meer over de verschillende bands en artiesten. Ben je benieuwd geworden, pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren.

_____________________________________________________________________
ELEPHANT • Loupe • Judy Blank • Balkan Taksim • Catching Cultures Orchestra • Géonne Hartman
• NONCHELANGE

Imetlaâ • Superlandaya • Cengiz Arsanpay • Go Fishing! • Flevoland • FAST DE • Cowboy op de Fiets •  Brintex Collective • Marzio Scholten (met Ruis) • Brik Tu-Tok

_____________________________________________________________________


Balkan Taksim

Het duo Balkan Taksim bestaat uit multi-instrumentalist Sașa-Liviu Stoianovici en electronica-producer Alin Zăbrăuțeanu. Ze maken eigentijdse muziek die voortbouwt op traditionele muziek uit de Balkan. Verwacht een mix van traditionele instrumenten als de Bosnische šargija, gloednieuwe synthesizers, refreinen in Servische en Roemeense dialecten en zware bassen.

Elephant
De 4-koppige Rotterdamse band Elephant maakt ‘zonnige melancholie in majeur’. De band maakte indruk met hun optreden op Noorderslag begin dit jaar, dat door de Volkskrant werd omschreven als een van de grootste muzikale ontdekkingen van het festival. Hun eerste album, Big Thing, verschijnt dit voorjaar.

Loupe
Loupe bestaat uit drie leden van de, inmiddels opgeheven, dromerige indieband Dakota. Dat dromerige zit er nog steeds in, maar het geluid van Loupe is grootser en neigt meer naar rock, zoals in de enorm catchy single Too Soon. In de vier liedjes van hun debuut-EP zit een duidelijke rode lijn: ze gaan over de zoektocht naar rust wanneer het leven aan je voorbij raast.

FAST DE
FAST DE is de nieuwe band van componist en bassist Daniël Eskens, die je misschien kent van Jo Goes Hunting. Hun eerste single, Miss Trutti Finally Found Her Jam, is inmiddels uit. Als we er een stempel op moet drukken, komen we uit bij iets als experimentele, psychedelische en elektronische jazz. Maar je kunt er het beste gewoon zelf naar gaan luisteren.

Marzio Scholten
Marzio Scholten (van o.a. Opera Alaska) presenteert zijn nieuwste, intieme soloalbum Ruis, waarvoor hij o.a. samenwerkte met Spinvis. Op het podium creëert de veelzijdige gitarist dezelfde intieme sfeer als op de plaat. Verwacht een imperfecte, instrumentale droomwereld bestaande uit improvisatie, loops, sound poems en kleine composities.

Brik Tu-Tok
Het Gentse Brik Tu-Tok maakt dadaïstische popsongs. Live nemen ze je mee in een surreële trip, inclusief een vervreemdende, theatrale podiumact en futuristische kostuums. Maar verwacht geen gimmick: achter al het absurdisme glanzen poëtische lyrics, fascinerende mijmeringen en complexe storytelling. De EP The Giggle Gallery is een zorgvuldig gepolijste plaat met scherpe randen.

Brintex Collective
Brintex Collective is een 5-koppige band van Rotterdamse jonge muzikanten, onder leiding van toetsenist Brenn Luiten. Brenn noemt de de band zelf ‘UK influenced Jazz’. Net als hun Britse voorbeelden Alfa Mist en Joe Armon Jones maken ze energieke muziek op het snijvlak van jazz, hiphop en elektronische muziek.

Familieconcerten

Iedereen moet van goede muziek kunnen genieten, hoe jong of oud je ook bent. Daarom organiseren wij een reeks van drie familieconcerten op de Neude. Nederlandse indie- of popartiesten, met muziek die toegankelijk (en leuk) is voor alle leeftijden, spelen deze middagen speciaal voor volwassenen én kinderen.

NONCHELANGE
NONCHELANGE maakt Nederlandstalige rap-georiënteerde indiepop. In zijn nummers staat zijn soms absurdistische, soms narcistische, vaak luchtige kijk op de harde realiteit van het leven centraal. NONCHELANGE is altijd recht voor zijn raap, zoals je ziet in songteksten als ‘iedereen is lelijk als je maar lang genoeg kijkt.’

Cowboy op de Fiets
Sam van Hoogstraten is frontman van indiepopband A.M. Sam. Onder de naam Cowboy op de Fiets maakt hij sinds vorig jaar ook indieliedjes voor kinderen en ouders. Voor de cowboy is alles een avontuur of hij nou duizenden spoken ontmoet, of een bezoekje brengt aan de bakker.

Judy Blank
Het leven is niet altijd een feestje en dat weet Judy Blank als de beste. Haar EP Saddies, over thema’s als mentale druk, anxiety en FOMO, verscheen vorige maand. Ondanks de beladen thema’s klinken de glimmende folkdeuntjes niet zwaar, maar speels, licht en dromerig.

Tweetakt x 3voor12 Utrecht

Samen met 3voor12 Utrecht presenteert Tweetakt op 8 juli een avond lang talentvolle bands van Utrechtse bodem op Fort Ruigenhoek.

Flevoland
Licht ironisch is het wel: organiseren we een avond rondom bands van Utrechtse bodem, en dan nodigen we een band uit die Flevoland heet. Hoewel hun naam anders doet vermoeden, komt deze tweepersoons boyband echt uit onze eigen provincie. Het Flevolandse landschap, met de uitgestrekte polders, lege horizon en eindeloze vergezichten, is echter een belangrijke inspiratiebron voor hun liedjes over eenzaamheid en leegte.

Go Fishing!
Op de cover van de single Zone zie je een paar regenlaarzen, getekend met viltstiften in primaire, contrasterende kleuren. Maar ga vooral geen herfstliedjes met sterke contrasten verwachten, want de muziek zelf is allesbehalve regenachtig. De nummers roepen juist de sfeer van op van lange, lome en eindeloos voortkabbelende zomermiddagen. Bart van der Elst, van o.a. Indian Askin, begon de band samen met zijn vriendin vanuit hun huiskamer.

Géonne Hartman
Singer-songwriter Géonne Hartman maakt intieme folkliedjes over de zee, de bergen en eerste liefde. De beeldschone hoezen van haar singles, waarop je lichtgevende bloemen ziet die je het donkere water in lokken, geven een goed beeld van de sfeer in haar liedjes. Met haar stem lokt Géonne je een andere, sprookjesachtige wereld in, vol harmonieuze samenzang en mooie melodieën, maar ook met rauwe en duistere randjes.

Tweetakt x Catching Cultures Orchestra

Onder de noemer Catching Cultures: feest! presenteert Tweetakt op 3 juli de hele dag vrolijke muziek uit alle hoeken van de wereld, in samenwerking met het Catching Cultures Orchestra. 

Imetlaâ
Imetlaâ maakt traditionele Amazighmuziek uit de Rifstreek, maar geïnspireerd door tal van andere klanken en muziekstijlen. Het resultaat? Swingende cross-overs met zowel Latin-, als dance- en rockinvloeden over grote thema’s als heimwee, hoop en (onbereikbare) liefde.

Cengiz Arsanpay
Componist Cengiz Arslanpay heeft een enorme verzameling van verschillende soorten fluiten uit allerlei verschillende culturen en werelddelen. Hij kan ze allemaal bespelen, maar is vooral een ster in het bespelen van de Ney (een rietfluit). In zijn muziek combineert hij zijn fluiten en andere traditionelere instrumenten met elektronische klanken.

Superlandaya
De Afrikaanse jazz- en bluesband Superlandaya speelde jaren geleden op de allergrootste podia van Guinee, het thuisland van frontman Amara Diabate. Na een aantal jaar in Utrecht besloot hij de groep hier nieuw leven in te blazen en in een moderner jasje te steken. Zo kwam hij tot de huidige bezetting van kora, sax, djembe en dundun. Met deze samenstelling kunnen ze sferische en intieme liedjes afwisselen met dansbare feestnummers.

Catching Cultures Orchestra
Het Catching Cultures Orchestra is een Utrechts orkest met een grote blazerssectie aangevuld met drums, ney, saz, derbouka, ud en zang. De musici zijn voor een deel hier geboren en/of getogen en voor een deel nieuwkomers die als migrant of vluchteling naar Utrecht zijn gekomen. De muziek bestaat zowel uit bewerkingen van klassieke en populaire muziek uit het Midden Oosten als eigen composities met invloeden uit de stad Utrecht en de verschillende landen vanwaar de orkestleden naar onze stad zijn gekomen.

Benieuwd hoe al deze muziek klinkt? Pak dan onze Spotify-afspeellijst erbij en begin meteen met luisteren. In ons programma-overzicht zie je waar en wanneer alle acts spelen.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play