14 juni t/m 30 juni 2024
nl en
Potdekselorgel - Karel van der Eijk
Potdekselorgel - Karel van der Eijk

Karel van der Eijk

Het fantastische bespeelbare knutsel-instrument Potdekselorgel van Karel van der Eijk was op Tweetakt 2019 publieksfavoriet. Via orgeltoetsen kon de bezoeker een verzameling glazen potjes met metalen deksels, met allemaal een andere klank, bespelen. De luchtblazers die rondom het orgel in de ruimte stonden, lieten een enorm fluitconcert horen via een spectaculair buizensysteem van aan elkaar geplakte vuilniszakken. Ook dit jaar maakt hij een kunstwerk wat geluid maakt door objecten mechanisch te laten bewegen.

Karel van der Eijk vervaardigt geluidsculpturen en installaties waarin hij de relatie tussen object, klank en mechanica op een vrolijk makende manier inzichtelijk maakt. Soms zijn het autonome installaties, bijvoorbeeld met monumentale luchtzakken die zichzelf opblazen en klanken produceren als ze weer in elkaar krimpen. Soms zijn het bespeelbare instrumenten. Materialen een nieuw leven geven, dat is wat Van der Eijk doet.

Laatst nog ging hij aan de haal met woonaccessoires van de Action, die hij al rammelend tot leven wekte. Dit deed hij in het kader van de expositie Kunst op de Koffie in Arnhem. Een soort Gluren bij de Buren, waarin de kunstenaar zijn werk exposeert midden in een huiselijke omgeving en in samenwerking met de bewoners. Van der Eijk bevestigde hiervoor een aantal wielen aan een salontafel bij mensen thuis, waarmee de Action-accessoires werden aangestuurd.

Zijn nieuwe werk voor Tweetakt is een vervolg op deze exercitie. Nu zijn het stoelen die de basis vormen van zijn werk. Van der Eijk liet zich inspireren door het Chinese terracottaleger, maar ook door de grafkamers gevonden in Egyptische piramides. Wat gebeurt er met je als je een ruimte voor het eerst sinds lange tijd mag openen? Beelden en voorwerpen die bij opgravingen worden ontdekt, worden opnieuw tot ‘leven’ gebracht. Van der Eijk zag hetzelfde gebeuren in de bunkers van Fort Ruigenhoek. Een tiental beelden zet hij daar al draaiend en bewegend op een stoel. Ontdek, kijk en luister wat er gebeurt!

Karel van der Eijk studeerde in 1992 af aan de Kunstacademie in Arnhem.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play