14 juni t/m 30 juni 2024

Kunstroute Fort Ruigenhoek

Kunstroute Fort Ruigenhoek
 • Alle leeftijden
 • kunst
 • LNP

Kunstroute Fort Ruigenhoek

Vanaf zaterdag 15 juni t/m zondag 30 juni kun je tijdens Festival Tweetakt op Fort Ruigenhoek verschillende kunstinstallaties komen bewonderen van gevestigde kunstenaars en jong talent. Beeldende kunst maakt ieder jaar deel uit van het programma van Festival Tweetakt. Je ziet kunst in allerlei verschillende vormen: bijvoorbeeld korte video’s, interactieve installaties, geluidskunstwerken en tekeningen. De kunstroute neemt je mee door de historische bunkers en in de buitenlucht, tussen de bomen. Bijzonder is dat een aantal kunstenaars hun werk ieder jaar speciaal aanpassen voor deze bijzonder historische locatie vlakbij de Utrechtse wijk Overvecht. De kunstroute op Fort Ruigenhoek tijdens Festival Tweetakt is voor alle leeftijden.

Hieronder alvast een greep uit de kunstenaars, die hun werk zullen tentoonstellen. Meer namen zullen op een later moment nog bekend gemaakt worden.

Chris Kenny
Chris werkt met eenvoudige, gevonden materialen: fragmenten uit boeken of kaarten, weggegooide foto’s of boeken, en of fijne twijgentakjes. Hij transformeert deze fragiele, relevante werelden die verwondering, humor of pathos uitlokken. Chris houdt zich bezig met de menselijke toestand; onze kwetsbaarheid, onze zintuiglijkheid, onze trots en onze mythologieën.

Elias Cafmeyer
Elias creëert locatie-specifieke installaties, vaak in de publieke ruimte, of geïnspireerd op het gebruik van de publieke ruimte in een stedelijke context. Hij ziet het stedelijke landschap als een metafoor voor sociale constructie en focust in zijn werk op stadsontwikkeling en de manier waarop mobiliteit binnen een stad gestructureerd wordt. Zijn installaties tonen contrasten en creëren zo een gevoel van vervreemding. Zijn locatie-specifieke installaties resulteren vaak in tragikomische illusies die het gebruik van de publieke ruimte en de impact hiervan op de sociale constructie van het stedelijke landschap bevragen.

Hiroko Matsushita
Hiroko is een Japanse kunstenares. Als kunstenaar werkt ze actief in de wereld van beeldende kunst, design en illustratie. Ze is voornamelijk gefascineerd door visuele effecten die naadloos lijken over te gaan van twee dimensionaal naar drie dimensionaal. Ze gebruikt vaak papier als haar artistieke medium. Haar interesse in papier komt van het feit dat papier enkel door te vouwen verandert van een tweedimensionaal naar een driedimensionaal medium. Ze onderzocht dit aanpassingsvermogen en deze interactie en ze dook ook in het onderlinge spel van schaduw en diffuus licht. Hiroko zoekt in haar kunstwerken naar de grenzen tussen vlak en dimensionaal en de essentie van die transformatie en interactie te vangen in haar distinctieve visuele werk.

Lee McDonald
Lee gebruikt in zijn kunst allerlei materialen die hij vindt op straat, of die anderen hebben afgedankt. Deze manier van werken helpt hem om de materialen en de mogelijkheden van die materialen te begrijpen en te zien hoe ze kunnen worden gebruikt in kunst. Zijn werk varieert van miniatuur mixers tot aan levensgrote formule 1 auto’s en helikopters van karton, spanbanden en tape. Hij gebruikt het medium video om te tonen wat hij maakt en hoe het maakproces eruitziet. Video is vaak een belangrijk gedeelte van zijn werk.

Leon de Bruijne
Leon maakt kinetische installaties en performances. Hij zet dagelijkse objecten in beweging, waarmee hij vreemde en absurde situaties creëert. Zijn werk geeft de toeschouwer een speelse ontmoeting met objecten uit het dagelijks leven. De installaties zijn op het eerste oog makkelijk te begrijpen, maar ze hebben altijd een tweede laag die vraagt om verder onderzoek. Zijn machines variëren van zeer explosief en destructief tot repetitief; installaties die geduldig tot in de eeuwigheid door lijken te gaan. Hierdoor is ‘tijd’ automatisch een belangrijk thema in zijn werk geworden, naast erosie, slapstick en absurdisme.

Simon Wald-Lasowski
Simon verzamelt, bestudeert en bespot iconische beelden, objecten en symbolen die overheersend zijn in ons dagelijks leven in de huidige maatschappij. Gelijktijdig getuigt zijn veelvormige praktijk van een oprechte liefde voor kitscherige gadgets en obscene curiosa, die hij op een obsessieve manier verzamelt. Als flaneur in hart en nieren, haalt hij de materialen waarmee hij werkt overal vandaan; hij vindt ze per toeval. Je zou kunnen zeggen dat zijn werken functioneren als een archief van het antropoceen; het tijdperk waarin we leven en waarin de mens de natuur grotendeels domineert, met alle gevolgen van dien. Simon gebruikt de objecten als acteurs binnen zijn installaties. Dit resulteert in kunstwerken die kleurrijk en herkenbaar zijn, maar tegelijkertijd ongemakkelijk omdat ze raken aan onderdelen van het leven die taboe zijn, zoals alcoholisme en overconsumptie.

Pilvi Takala
Pilvi’s videowerken zijn gebaseerd op per formatieve interventies waarin ze onderzoek doet naar sociale structuren binnen specifieke gemeenschappen en waarin ze de normatieve regels van ons gedrag in verschillende contexten bevraagt. Haar werk toont dat het vaak mogelijk is om de impliciete regels van een sociale situatie te leren kennen door de situatie te ontwrichten.

 

Info Fort Ruigenhoek
Fort Ruigenhoek staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een historisch forteiland met een slotgracht, spannende ondergrondse bunkers en oude bomen. En slechts kwartiertje fietsen vanaf ons festivalhart De Neude. Het fort is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens Festival Tweetakt kun je er een kijkje komen nemen! Tijdens het festival ontdek je hier een breed aanbod van theater, dans, kunst, korte films, spelletjes en workshops voor alle leeftijden. Maak een wandeling langs verschillende interactieve kunstinstallaties en ontdek alle bijzondere plekken in en rondom het fort. Strijk neer op het terras voor een drankje en of een hapje, maak een rondje in de zweefmolen en geniet van een voorstelling op de heuvels onder de bomen. Voor je het weet, is de dag alweer om.

Festival Tweetakt
Tweetakt is een theater, muziek en kunst festival dat plaats vindt van 14 juni t/m/ 30 juni op diverse locaties in Utrecht. Zo kun je lekker borrelen en nieuwe muziek ontdekken op De Neude, op Fort Ruigenhoek is er een kunstroute uitgestippeld met diverse kunstinstallaties van verschillende kunstenaars en ook zijn hier jeugdvoorstellingen te zien, zo ook in alle Utrechtse theaters maar liefst drie weken lang! 

credits

Lees meer

Kunstroute Fort Ruigenhoek

Kunstroute Fort Ruigenhoek
 • Alle leeftijden
 • kunst
 • LNP

info

 • Locatie:Fort Ruigenhoek
 • Openingstijden zaterdag10:00 - 21:00
 • Openingstijden zondag10:00 - 18:00
 • Leeftijd t/m 18 jaar€ 2,50
 • Volwassenen€ 5

info

 • Locatie:Fort Ruigenhoek
 • Openingstijden zaterdag10:00 - 21:00
 • Openingstijden zondag10:00 - 18:00
 • Leeftijd t/m 18 jaar€ 2,50
 • Volwassenen€ 5
onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play