Muziek luisteren is fijn, muziek maken nog fijner! Tweetakt vindt dat iedereen de kans moet krijgen om muziek te leren maken. Met een optreden in een heus straatorkest als kers op de taart.
Je ziet het niet meer zo vaak, een fanfare met blaasinstrumenten op straat. Terwijl het juist zo levendig is en aanstekelijk werkt! In een straatorkest kan iedereen meedoen, leeftijd maakt niet uit en uit welke wijk je komt ook niet.
Iedereen kan muziek maken!
In ieder schuilt een muzikant, en hoe leuk is het om dat op jonge leeftijd al te ontdekken? Daarom gaat Tweetakt samen met theatermaker en muzikant Jos Zandvliet naar enkele scholen in Overvecht, waaronder basisschool Joannes XXIII, om de leerlingen voor het Tweetaktorkest te enthousiasmeren. Geen nood voor de kinderen die nog nooit een instrument hebben bespeeld: Jos leert het ze in een vloek en zucht.
In een aantal workshops in februari en maart 2020 mogen de kinderen op een blaasinstrument naar keuze oefenen en op zaterdag 28 maart vindt de grote optocht plaats van Overvecht naar de Neude. Daar zal het orkest, en iedereen die onderweg met toeters en bellen is aangehaakt, de festivaleditie van 2020 openen. Ook komt er een optreden van het Tweetaktorkest op Fort Ruigenhoek op zondag 17 mei, van 12.00 tot 12.30 uur.
Ook meedoen?
Voor dit project werkt Tweetakt nauw samen met Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht, MuziekRoute en stichting Instrumentendepot Leerorkest. Wil je ook meedoen? Hou dan onze website goed in de gaten en meld je aan voor de nieuwsbrief door een berichtje te sturen naar info@tweetakt.nl.
De familie Zandvliet
Jos Zandvliet en zijn muzikale familie spelen veel op straat. Jos en zijn vrouw Septimia Kuhlman met hun ACCUfanfare (Art, Community & Culture), hun zonen Dirk en Ko met Gallowstreet, Jungle by Night en Brass Rave Unit, succesvolle bands die we in het verleden al op Tweetakt mochten verwelkomen. Afgelopen jaar maakte de familie Zandvliet speciaal voor Tweetakt de voorstelling De Paplepel, die ook eindigde in een aanstekelijke optocht over de Neude.
Jeugdfonds Sport & Cultuur Utrecht is de nieuwe maatschappelijk partner van Tweetakt. Zij is er om cultuur toegankelijk te maken, ook voor gezinnen met een kleine portemonnee. Het Jeugdfonds betaalt bijvoorbeeld lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor muziek – of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus.
MuziekRoute maakt deel uit van Creatief Vermogen Utrecht. In dit netwerk staat de ontwikkeling van creatieve vaardigheden bij leerlingen, leerkracht en culturele partner centraal. Dat doen ze door muzieklessen te verzorgen tijdens en na schooltijd.
Stichting Instrumentendepot Leerorkest is een landelijke organisatie met als doel de drempel tot muziekonderwijs te verlagen door zoveel mogelijk muziekinstrumenten beschikbaar te stellen voor kinderen.