14 juni t/m 30 juni 2024

dinsdag 24 augustus 2021

Theater op de barricades

Weg met het patriarchaat, weg met hokjesdenken en weg met passief toekijken terwijl de aarde opwarmt, zo eisen deze zes activistische voorstellingen.

Our House Is On Fire – Nicole Beutler Projects

Greta Thunbergs riep met de uitspraak ‘Our house is on fire!’ op tot actie. In de gelijknamige voorstelling zorgen dansers ervoor de noodzaak van die ene zin binnenkomt. Via dans, muziek, tekst en krachtige beelden laten ze ons de boodschap voelen tot in onze tenen, in de hoop dat hij uiteindelijk écht tot ons doordringt.

De choreograaf, Nicole Beutler, zei in een interview met NRC dat ze in ieder geval de komende vier jaar alleen nog maar theater over het klimaat gaat maken: ‘We luisteren al heel lang naar waarschuwingen, maar waar blijft de actie? Je kunt als theatermaker wel denken ‘dat weet iedereen toch al’, maar ik wilde niet opgeven. Ik probeer de urgentie van de boodschap voelbaar te maken.’

> meer informatie en kaartverkoop

REVOLT – Maas Theater en Dans

Choreografe Cecilia Moisio is gefascineerd door het protestgedrag van Generatie Z. Daarom ging ze met jongeren tussen de 12 en 25 jaar in gesprek. Ze vroeg naar hun standpunten, drijfveren, idealen en knelpunten. Op basis van de gesprekken maakte ze de dansvoorstelling Revolt, over protest, opstand en peer pressure. ‘Met Revolt wil ik jongeren een hart onder de riem steken en aangeven hoe belangrijk het is om te blijven denken voor jezelf, je stem te laten klinken. Ik wil het activisme in de jonge kijker aanwakkeren om een groter verschil te maken in de maatschappij.’

> meer informatie en kaartverkoop

FOK ME HOKJE – Studio 52nd

In FOK ME HOKJE hoor je teksten die jongeren schreven over hun genderidentiteit en seksualiteit. De voorstelling is een pleidooi om verschillen te accepteren. Weg met het hokjesdenken! Je wordt welkom geheten in het dierenrijk, waar mannelijke flamingostellen andermans eieren uitbroeden en de anemoonvismannetjes in vrouwtjes veranderen. Als er daar geen sprake is van hokjes, waarom vinden mensen die hokjes dan toch zo belangrijk?

> meer informatie en kaartverkoop

De barbaren – Kloppend Hert/Theater Antigone

In een stad als Glasgow stijgt het huiselijk geweld tegen vrouwen met 30% wanneer de Celtics en de Rangers tegen elkaar spelen. Om de zoveel maanden krijgt een Afrikaanse speler een bananenschil naar zijn hoofd geslingerd.Hoe kan het dat er nog steeds zoveel racisme, seksisme en homofobie is op het voetbalveld? In De Barbaren gaan zes spelers op zoek naar de verloren ziel van hun sport.

> meer informatie en kaartverkoop

De wraak van de klimaatpiraat – Studio eXp

In het interactieve theaterstuk De wraak van de klimaatpiraat neem je plaats in de oppositie in de tweede klimaat-kamer. Tijdens de laatste verkiezingen is Jeffrey Touw verkozen tot prem-yay van Nederland met zijn politieke partij: klimaatpiraten. Het partijprogramma van Jeffrey Touw heeft maar één doel: meer geld, meer industrie en meer keuze. Klimaatactivisten zijn dan ook een doorn in het oog van Jeffrey. Jij onderzoekt wat er gebeurt als zijn plannen worden uitgevoerd.

> meer informatie en kaartverkoop

Bad woman – Julie Cafmeyer

De Vlaamse Julie Cafmeyer staat bekend om haar persoonlijke, openhartige voorstellingen over liefde en vrouwelijkheid. Haar nieuwste voorstelling Bad Woman gaat over de normen waar jonge vrouwen aan moeten voldoen om niet als ‘slechte vrouw’ te worden bestempeld.

‘We volgen allemaal te veel een vooropgelegd script van hoe het leven eruit zou moeten zien,’ zegt Cafmeyer. ‘Zeker als vrouw krijg je het idee dat je slecht bezig bent wanneer je geen vent aan de haak hebt geslagen, je niet hebt voortgeplant of niet permanent bezig bent jezelf te verbeteren. Ik wil laten zien: de manier waarop ik leef is óók hoe je als vrouw kunt leven, en dat is geen slechter leven.’

> meer informatie en kaartverkoop

Heb jij van al die activistische voorstellingen zin gekregen om actie te ondernemen? Als je een gratis kaartje boekt voor ons festivalhart kun je daar in een workshop je eigen protestbord knutselen.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play