14 juni t/m 30 juni 2024

dinsdag 21 juni 2022

Korte films op Tweetakt

Bestaat Sneeuwwitje? Kan vogelpoep mooi zijn? Hoe ziet een feestvierende taart eruit? Deze prangende vragen worden in het filmprogramma van Tweetakt beantwoord.

korte films tweetakt festival utrecht

In Tweetakts festivalhart op Fort Ruigenhoek in Utrecht zie je van 25 juni t/m 10 juli dertien films van kunstenaars en filmmakers.

Real Snow White

door Pilvi Takala

Een Disneyfan staat in de rij voor Disneyland Parijs. Ze is een jaar of dertig en heeft een zelfgemaakt Sneeuwwitjekostuum aan, net als een aantal kinderen die in de rij staan. Hoewel de kinderen mogen doorlopen, wordt de vrouw tegengehouden door de bewaking. Ze kan namelijk weleens verward worden met ‘de echte Sneeuwwitje’. Bestaat die dan?

Bird Shit

door Caleb Wood

Vogelpoep, dat is iets waar we normaal gesproken niet uitgebreid naar gaan zitten kijken. Jammer, vindt Caleb Wood, want hij vindt die witte spatten op de stoep eigenlijk best mooi, zelfs ‘arguably better and more exciting than anything Jackson Pollock ever created’. In zijn film Bird Shit brengt hij zijn passie voor vogelpoep tot uiting. Na het zien van de film moeten wij toegeven dat de met lichte vlekjes bedekte straten niet onderdoen voor een stralende sterrenhemel.

Telepathy

door Mai Yamashita & Naoto Kobayashi
De twee makers van deze film kennen elkaar al zeventien jaar. Zo lang, dat het soms voelt alsof ze elkaars gedachten kunnen lezen. Of ze dat echt kunnen, dat probeerden ze uit. Van de duizend pogingen slaagden er tien. Wonderbaarlijk of alleen maar toevallig? In de video Telepathy zie je die tien gelukte pogingen.

Tortenfilm

door Katharina Wibmer

De taart wil in deze stopmotion-video ook eens een feestje vieren. De taartkruimels doen een dansje, de taartversiering speelt een potje voetbal en de kaarsjes zingen een liedje. Bijna zielig om de taart daarna nog op te eten!

Fruit

door Peter Millard

Rood, geel, groen, blauw, oranje, dansend, groeiend, ontploffend, geplet en opgegeten. In deze vrolijke en absurdistische animatiefilm komen al je favoriete fruitsoorten voorbij.

Color Correction

door Lernert & Sander

Een aantal jaar geleden ging de M&M-sorting-challenge viral. Het concept was simpel: je filmde jezelf terwijl je zo snel mogelijk een zakje M&M’s op kleur sorteerde. In deze negen-uur-durende video gaan Lernert & Sander een stapje (of eigenlijk: heel veel stappen) verder.

Nighthawk

door Špela Čadež

Je ziet in deze animatiefilm hoe de bestuurder van een auto tijdens een nachtelijk ritje langzaam de controle verliest. De lantaarnpalen en de lichten van andere auto’s veranderen geleidelijk aan in een abstracte lichtshow, waar geen voorwerpen, weg of route meer uit te herleiden valt.

Werk

door Jeroen Kooijmans 

Drie mannen, drie hoopjes zand, drie scheppen. De drie mannen scheppen telkens ieder een schep zand van hun eigen hoop naar de volgende. Ze blijven aan het werk, maar er verandert niets. De mannen worden van boven gefilmd door een camera die met het scheppen meedraait, waardoor er een vreemd, hypnotiserend beeld ontstaat.

Plants

door Deanna Morse

Deanna Morse is haar hele leven lang al gefascineerd door kamerplanten. Toen ze in de jaren 80 in aanraking kwam met computeranimatie, bleek dat precies waar ze naar op zoek was. Nu kon ze haar eigen 3D-kamerplanten ontwerpen en creëeren.

Apnoe

door Harold Hund

Je krijgt een kijkje in een dag uit het leven van een hele gewone familie. Ze ontbijten samen, kijken televisie en de opstandige puberdochter sluipt ’s avonds het huis uit om naar een feestje te gaan. Wat wel vreemd is: ze wonen onder water.

The Stroke

door Vincent de Boer

In deze animatiefilm begint het allemaal bij één simpele, zwarte, geverfde lijn. Die lijn is het startpunt van een reis langs zeeën, woestijnen en vreemde, abstracte landschappen. De muziek in deze film is direct geïmproviseerd door de muzikanten terwijl ze de film voor het eerst zagen.

Bird Catch

door Evelien Lohbeck

Beter één vogel in de hand, dan tien in de lucht, dat spreekwoord kennen we allemaal. In Bird Catch zie je een vogel die tegelijkertijd vastzit in een hand én hoog in de lucht aan het vliegen is. Benieuwd hoe dat kan, dan moet je zelf de film maar kijken.

In Ictu Oculi

door Greta Alfaro

Een prachtige gedekte tafel vol lekkernijen staat klaar, maar de gasten zijn nergens te bekennen. Dan komen de gieren een kijkje nemen. Na hun bezoek ziet de tafel er heel anders uit…

Je ziet deze dertien films van 25 juni t/m 10 juli op Fort Ruigenhoek. De toegang is gratis.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play