14 juni t/m 30 juni 2024

donderdag 08 juni 2023

Jong op de vloer

In deze voorstellingen die te zien zijn op Tweetakt, laten jonge spelers hun talent zien op het podium.

Help, I need somebody – Bambie + DE GASTEN

In deze voorstelling staat het podium staat vol jonge mensen die op indrukwekkende wijze het vragen om hulp en het bieden van hulp uitvergroten tot een absurdistisch spektakel. Deze voorstelling gaat over de zorg voor anderen en jezelf, over de uitdagingen van vallen en opstaan, dragen en gedragen worden, vasthouden en loslaten. Het benadrukt de troost die nabijheid en fysiek contact kunnen bieden. In dit theaterstuk zie je mensen die schreeuwen om hulp en anderen die onzichtbaar lijken.

What Remains – Ultima Vez, Zoe Demoustier

“What Remains” is een dansvoorstelling waarin verschillende generaties samenkomen op het podium. Choreograaf Zoë Demoustier brengt drie ouderen, een jongvolwassene en zes kinderen samen, die met elkaar een ontroerend verhaal vertellen. Een verhaal over beginnen en eindigen, over staan op het uiterste van een levenslijn, op het punt waar je als kind begint of waar je als oudere eindigt. De poëzie van het veranderen als mens, het maken van herinneringen en de angst om deze te verliezen.

Human Instruction Manual – fABULEUS / Helder Seabra

In deze voorstelling komen twaalf jonge mensen samen en opzoek naar verbinding en begrip. Dit in een wereld waarin we moeiteloos contact maken met mensen aan de andere kant van de wereld, maar het soms lastig blijkt om diepe verbindingen te leggen met de mensen waarmee we dagelijks omgaan. Terwijl de dansers om elkaar heen bewegen op de krachtige klanken van elektronische dansmuziek, proberen ze de afstand tussen hen te overbruggen. Het stuk stelt vragen over hoe we de gebruiksaanwijzing van anderen kunnen ontcijferen en hoe we onszelf aan de buitenwereld kunnen uitleggen.

Off the record – fABULEUS / Sofie Palmers

Off the record is een indrukwekkend theaterexperiment waarin vier jongeren, in de leeftijd van 14 tot 18 jaar, volledig de regie in handen nemen. Ze tonen zichzelf zoals ze zijn, met alle felle, kwetsbare, schaamteloze en dappere aspecten. Het podium wordt een veilige ruimte waar ze vrijelijk spelen met de verschillende versies van zichzelf, als hoofdrolspelers in hun eigen documentaire. Deze jongeren zijn de stemmen van het heden en de toekomstige volwassenen.

Tweetaktgesprek: Jong op de vloer

Zoals je ziet staan er ook dit jaar op Tweetakt weer bijzondere, vernieuwende voorstellingen met jeugdige spelers. In dit gesprek hoor je meer over kinderen en/of jongeren als mede-makers of uitvoerenden bij  voorstellingen. Wat komt er allemaal kijken bij het samenwerken met jonge, onervaren spelers en dansers? En wat vinden die er zelf van? Journalist Marijn van der Jagt (De Groene Amsterdammer) gaat in gesprek met makers en spelers van fABULEUS en De Gasten: Rutger Esajas (maker) en Doris Wennekers (speler) van Help! I Need Somebody en met Antea van Woensel (medewerker educatie), Ben Herlaar Masina (speler), Dirk De Lathauwer (artistieke leiding van fABULEUS) en Helder Seabra (choreograaf) van Human Instruction Manual. 

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play