14 juni t/m 30 juni 2024

donderdag 14 oktober 2021

Geen grijs gebied: Kruloh

Rapper Kruloh (Nawwal Ghabri) beantwoordt onze meest ongenuanceerde vragen vanaf de rug van een zebra. 'Ik wil laten zien dat vrouwen stoer kunnen zijn, en rappers vrouwelijk.'

Nawwal Ghabri rapper Kruloh
Tekst en beeld: Roos Wolthers

In onze zwart-witte interviewreeks ‘Geen grijs gebied’ stellen we vragen vol overtreffende trappen. Vanaf de rug van een zebra vertellen muzikanten wat zij het best, slechtst, spannendst, stoerst en onvergetelijkst vinden.

In ons laatste festivalweekend ondervroegen we rapper Kruloh. Kruloh is de artiestennaam van Nawwal Ghabri. Ze schreef haar debuut-EP terwijl ze in een blijf-van-mijn-lijfhuis zat. Haar raps gaan over persoonlijke onderwerpen, zoals haar exen en haar kijk op de liefde. Hoewel ze veel moeilijke dingen heeft meegemaakt, is haar muziek vrolijk en hoopvol. Wij spraken Kruloh na afloop van haar optreden op Tweetakt.

Hoi Nawwal, op het op het podium zei je het leuk vind dat je met je muziek andere vrouwen kan inspireren. Wat is de belangrijkste boodschap die je hen wil meegeven?
Wat er ook gebeurt, blijf altijd sterk in je schoenen staan. Wat je ook meemaakt, probeer altijd te lachen. Iedereen is perfect op zijn eigen manier. Vaak onderschatten we onszelf, denken we dat we het wel fout zullen hebben. Maar je kent jezelf het allerbeste en daarom moet je jezelf altijd gelijk geven. Je weet zelf het beste wie je bent, wat je kan en wat wel en niet goed is. Luister niet naar anderen die labels op jou plakken. Als je op jezelf vertrouwt, hoef je niet bitter door het leven te gaan.

Wat vind je het stomste aan rapmuziek maken?
Ik vind het echt gaar dat er nog steeds zo weinig vrouwelijke rappers zijn. Wij moeten twee keer zo hard werken om gerespecteerd te worden. Veel mannen zeggen tegen mij dat ik hoor te zingen en dat ik moet stoppen met rappen.

Welke vrouwelijke rapper vind jij zelf het beste?
Merol, omdat ze precies zegt wat ze wil zeggen. Er zitten hele vieze zinnen in haar liedjes. Ik weet niet of ik dat zelf zou doen, ook omdat ik islamitisch ben. Maar ik vind het wel cool dat ze het gewoon doet. Zij doet precies wat al die mannelijke rappers doen, maar wel op haar eigen manier. Ze laat zien dat vrouwen ook vies en grof en intimiderend kunnen zijn.

@festivaltweetakt

Kun jij @Kruloh AKA de snelste rapster van Nederland bijhouden? #tweetakt2021 #nlrappers #nlrap #livemuziek #luisteren

♬ original sound – festivaltweetakt

Waar wil je het liefst nog over schrijven?
Ik ben al open, maar ik wil in mijn volgende liedjes nog meer van mezelf laten zien. Ik wil nog stoerder zijn, maar ook nog liever en vrouwelijker. En ik wil laten zien dat die twee dingen prima naast elkaar kunnen bestaan. Dat ik harde en lompe teksten kan rappen, maar dan wel op hakken. Ik wil laten zien dat je als vrouw stoer kunt zijn, en als rapper vrouwelijk.

Wat vind je jouw stoerste nummer?
Dichterbij. Het is het eerste nummer dat ik schreef, in een moeilijke tijd. Het nummer is vrolijk en de tekst is inspirerend, ik blijf daar kracht uit halen. Ik zing: ‘Dromen komen dichterbij, doelen komen dichterbij. Het is nooit te laat, zolang je voor je doelen gaat.’ Ik ben er trots op dat ik daarin bleef geloven, ook toen het niet goed ging.

En wat is je liefste zin?
‘Bij mij hoef je niet te stressen. Ik wou dat ik je vroeger al kende, maar het leven is zoals het is. Als je maar weet dat ik je altijd mis’, die zinnen die ik voor mijn vader schreef geven me elke keer kippenvel.

Die zin komt uit Geen zorgen, een ode aan je ouders. Wat is het mooiste wat zij jou hebben meegegeven?
Mijn vader zei dat ik altijd moet blijven lachen, wat er ook gebeurt. Hij zei: ‘je hebt ogen gekregen om mooie dingen te zien en een mond om te lachen.’ Hij nam genoegen met weinig, dat maakte hem speciaal. Mijn moeder heeft me geleerd dat ik altijd vriendelijk moet zijn tegen anderen. Zij kon erg goed luisteren, en gaf op een zachte, begripvolle en liefdevolle manier advies. Mijn moeder was de zachte, mijn vader de harde en sterke. Daardoor heb ik een stoere en een lieve kant meegekregen.

Je vindt de liedjes van Nawwal Ghabri op Spotify. In onze Spotify-afspeellijst vind je muziek van alle artiesten die dit jaar op Tweetakt stonden.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play