Een eerste zoen, een bonzend hart en een plek vinden die als thuis voelt. Dit is een programma om warm van te worden
Identificeer ik me eigenlijk wel met het woord ‘homo’? Hoe zou sekseducatie eruit moeten zien? En wat doe je als je denkt dat je anders bent dan de mensen om je heen?
Op Tweetakt zie je dit jaar voorstellingen over queerness die gemaakt zijn voor een jong publiek. Ze gaan over thema’s als stereotypering en (zelf)acceptatie, maar vooral over queer joy. In dit programma wordt er uit volle borst gezongen, bulderend gelachen, uitbundig gedanst en vurig gezoend.
Bekijk het programma hieronder:
Plancha zijn Spaanstalige smartlappen waar veel naar werd geluisterd door huisvrouwen in de jaren 60. De songs zijn één en al theatraliteit en bezingen vaak de droombeelden en het hartzeer van een romantische liefde. Vijftig jaar later is plancha herontdekt, en een emotionele oase geworden voor de jongere queer community van de hoofdstad van Costa Rica. Deze voorstelling verbindt het verhaal van de plancha met het persoonlijke verhaal van maker Mario Barrantes Espinoza.
Theatermaker Max Laros ging samen met leerlingen van het Haags Montessori Lyceum opzoek naar alle facetten die het woord ‘homo’ met zich meebrengt. Het meest gebruikte scheldwoord op school. Een grap. Een mens. Gelijk. Anders. ‘Ik vroeg mezelf af wat hun beeld is van een homo. Ben ik er een? En waarom dan? En hoe kijken zij naar bijvoorbeeld de regenboogvlag en Paarse Vrijdag?’
Dit is het sprookje van Harrie. Harrie is een prins en moet, zoals een behoorlijke prins dat doet, trouwen. Met Rosa welteverstaan. Maar Rosa ruikt niet lekker en bovendien houdt zij alleen van hoepelen. Dat kan anders, denkt Harrie. Dus start hij zijn zoektocht naar De Liefde.
Countersex Education is een TED-talk meets workshop meets performance van docent/performer Tabooboo, het alter ego van Maxime Dreesen. Tabooboo dompelt je onder in een wereld van nieuwe orgasmes en blozende wangen. Hier steelt de anus de show en is self-pleasure een feest dat je niet wilt missen. Een ontdekkingstocht voor mensen die vermoeden dat seks meer is dan een piemel in een vagina.
Het lammetje dat een varken is
Deze vrolijke voorstelling is gebaseerd op drie prentenboeken van de jonge Utrechtse schrijver Pim Lammers. Het lammetje dat een varken is (in 2018 bekroond met de Zilveren Griffel), De Boer en de Dierenarts en Kamiel de Kameel. Pim’s verhalen verrassen jong en oud met zijn originele en grappige kijk op hoe we omgaan met elkaar. Mooie, liefdevolle verhalen over jezelf zijn en hoe belangrijk vriendschap is.
Club Toulouse
In Club Toulouse vertelt de backstage meer verhalen dan de frontstage, klinken zelfs de lelijkste woorden sexy en houden ducttape en naaldhakken mensen rechtop, omdat ze zonder opsmuk misschien wel uit elkaar vallen. Club Toulouse is een voorstelling over het nachtleven, die antwoorden tracht te vinden op met-goud-en-glitter-overdekte-stereotiepe-extravagante-genderfluïde-hokjesdenkende-profilerende-prangende-statussymboolgerelateerde-vragen.
Bambie 1
Bambie 1 is dé oervoorstelling van Mimetheatergroep Bambie en stamt nog uit de tijd dat de oprichters van Bambie, Jochem Stavenuiter en Paul van der Laan op de mime-opleiding zaten. Vanaf toen zijn zij hun voorstellingen gaan nummeren. In Bambie 1 vertolken Stavenuiter en Van der Laan twee mannen die, ondanks hun mentale en fysieke zwakheid, elkaar onomwonden de liefde verklaren.
TWEETAKTGESPREK: HET VIEREN VAN QUEER
Op 23 juni organiseren we een panel met een aantal makers die queer voorstellingen maken voor kinderen en/of jongeren. Ze vertellen meer over hun eigen werk, beantwoorden publieksvragen en gaan in gesprek met elkaar. Welk verhaal willen zij vertellen? Waar ligt de grens tussen persoonlijke bekentenis en artistiek onderzoek? Hoe nemen zij een jong publiek mee en wat willen ze kinderen en jongeren meegeven? De avond wordt geleid door journalist en dramaturg Marijn van der Jagt. De gasten worden op een later moment aangekondigd. De toegang is gratis!
Met jouw bijdrage houden we Tweetakt toegankelijk voor iedereen.