14 juni t/m 30 juni 2024
Nieuws

woensdag 23 december 2020

Eerste namen kunstprogramma 2021

De eerste zeven kunstenaars die werk gaan maken voor Tweetakt 2021 zijn bekend. Lees snel verder en ontdek wat voor kunstwerken je in juni op Fort Ruigenhoek kan verwachten.

Kunst voor kinderen

Karel van der Eijk
Het fantastische bespeelbare knutsel-instrument Potdekselorgel van Karel van der Eijk was het afgelopen festival een publieksfavoriet. Via orgeltoetsen kon de bezoeker een verzameling glazen potjes met metalen deksels bespelen, die allemaal een andere klank hadden. De luchtblazers die rondom het orgel in de ruimte stonden, lieten een enorm fluitconcert horen via een spectaculair buizensysteem van aan elkaar geplakte vuilniszakken.

Milena Anna Bouma
Huishoudelijke artikelen zie je volop in het bontgekleurde werk van Milena Anna Bouma (1994), die in 2018 haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie afrondde. Van strijkplank, tot keukenblok, van kaasrasp tot tandpasta. Ze speelt met de verhoudingen en trekt voorwerpen uit hun context. Wat levert dat voor situaties op? En hoe verhouden wij mensen ons dan tot de alledaagse voorwerpen? Voor Fort Ruigenhoek gaat Bouma een nieuw werk maken.

Catinka Kersten
De menselijke omgang met de wilde natuur staat centraal in het beeldende werk van Catinka Kersten (1988). In opdracht van Tweetakt maakte zij in 2018 de zachte sculptuur Drie olifanten . Op ware grootte vervaardigde ze drie Aziatische olifanten van stof, die ze op de vloer van een bunkerruimte legde. Kinderen konden de dieren knuffelen, erop liggen en erop springen. De vulling van de dieren dikte daardoor in. Zo werden de olifanten langzaam geplet door de dierenliefde van kinderen.

Bart Schalekamp
Kunstenaar Bart Schalekamp beweegt zich op het snijvlak tussen kunst en design. Hij laat zich inspireren door verschillende materialen, die hij spelenderwijs onderzoekt op hun specifieke eigenschappen, om ze vervolgens samen te voegen in een kinetische sculptuur. Hij hoopt met zijn werk eenzelfde speelse verwondering op te roepen bij het publiek.

Quentley Barbara
Quentley Barbara maakt zijn monumentale sculpturen met materialen als oude kranten en kartonnen dozen. Hij studeerde in 2018 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Eerder volgde hij de kunstopleiding op Curaçao, waar hij is geboren. In Nederland verbaast hij zich over het gemak waarmee spullen worden afgedankt en weggegooid.

Feiko Beckers
De gebeurtenissen in de gefilmde performances van Feiko Beckers zijn op een absurdistische manier onspectaculair. Springt de kunstenaar door een zelf vervaardigd object met een glazen ruit, dan toont hij in de film niet de sprong maar het opruimen van alle glasscherven na afloop. Ensceneert hij een slapstick-ongeluk door een plant op de rand te zetten op een plank boven zijn hoofd, met daarbij een kat die de plant omver zou moeten stoten, dan zien we Beckers vruchteloos wachten op het vallen van de plant. De kat toont geen interesse.

Rop van Mierlo
Kunstenaar Rop van Mierlo houdt zich bezig met verschillende media, maar start zijn proces bijna altijd met tekenen of schilderen. Controle of de afwezigheid daarvan, is een terugkerend motief in zijn werk. In 2011 won hij de Dutch Design Award voor zijn zelf uitgegeven boek Wild Animals. Een boek waarin hij probeert dieren niet te vangen tijdens het schilderen. Zijn boeken worden wereldwijd verkocht, van het MoMa in New York tot de Paul Smith stores in Londen.

Benieuwd welke kunstwerken er eerder op Tweetakt te zien waren? In dit artikel hebben we de vijf bijzonderste kunstwerken voor je op een rijtje gezet.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play