14 juni t/m 30 juni 2024
nl en
Measuring Movement_Bart Schalekamp
Measuring Movement - Bart Schalekamp

Bart Schalekamp

Kunstenaar Bart Schalekamp beweegt zich op het snijvlak tussen kunst en design. Hij laat zich inspireren door verschillende materialen die hij spelenderwijs onderzoekt op hun specifieke eigenschappen. Deze materialen voegt hij vervolgens samen in een kinetische sculptuur.

De kinetische installaties van Schalekamp zijn ingenieus, geestig, luidruchtig en spannend. Het werk Friction bestaat bijvoorbeeld uit twee op elkaar geplaatste blokken hout, waarvan de onderste razendsnel heen en weer beweegt terwijl de bovenste stationair blijft. Je vraagt je af: hoe lang blijft dat goed gaan? Dat geldt over het algemeen bij de werken van Schalekamp. Je ziet iets gebeuren waarvan je in eerste instantie niet begrijpt wat er gebeurt, maar je blijft kijken omdat je weet dat er iets onverwachts gaat gebeuren.

Schalekamp is een kei in prototypes maken, ideeën op kleine schaal ontwerpen en uitwerken. Om vervolgens het werk een absurdistische vergroting te geven of op een andere manier te perfectioneren. Zijn werk One Measurement is zo’n prototype. Hij maakte het ter voorbereiding op zijn afstudeerwerk Measuring Movement. Door het ritme en de beweging eerst met één rolmaat uit te denken, kon hij later de combinatie met zes meetlinten maken. Het resultaat? Een bewegend werk voor aan een muur waarin hij de zes in driehoeken geknikte meetlinten via een ketting met tandwielen al ratelend en botsend laat ‘dansen’. Op Tweetakt zie je die ene rolmaat waar het allemaal mee begon.

Verder maakt Schalekamp speciaal voor Tweetakt een nieuw kinetisch werk. Hij onderzoekt hoe bewegingen elkaar, door middel van een gewicht in combinatie met het evenwicht van het object, kunnen versterken. Wat denk jij, blijft het in balans?

Het derde werk dat op Tweetakt wordt vertoond heet When It’s Time. Ook hierin is een rol weggelegd voor de zwaartekracht die ervoor zorgt dat het ringetje gaat dansen. Kijk goed en wacht af, de dans kan elk moment beginnen.

Bart Schalekamp studeerde in 2018 af aan de designafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Samen met twee jonge designkunstenaars werkt hij samen in het Utrechtse collectief Studio ZwartFrame.

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes.

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play