Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Zinderende Zaradag

Op zondag 19 mei stond alles in het teken van de serie Zara en de magische kicksen. De serie is in de zomer van 2018 opgenomen op zes verschillende azc’s, met professionele acteurs, maar ook met de kinderen van de azc’s. Tweetakt is met een aantal busjes naar verschillende azc’s gereden om de kinderen en andere geïnteresseerden op te halen. Zo konden ze zichzelf terugzien op het witte doek en genieten van een dagje uit.

De serie werd twee keer in zijn geheel vertoond, en bij de Q&A na afloop kon je al je vragen stellen aan de aanwezige makers. Zo was Liz Heijnemans aanwezig, die Zara speelt. En hoewel ze zelf ook wel kan voetballen, had ze een stand-in in de serie: Sophie.

De acteurs Aqil Dahhan en Saber Moudou, die je zou kunnen kennen van Brugklas, waren aanwezig bij de Q&A, maar gaven ook een acteerworkshop. Lekker buiten op het gras, kon ieder die wilde al spelenderwijs wat kneepjes van het vak leren.

Ook bijzonder deze dag, was de foto-expositie van Dream Diaries. Een serie portretten, geïnitieerd door UNHCR en uitgevoerd door Debra Barraud en Annegien Schilling, waarin de dromen van kinderen op de vlucht zijn verbeeld. Debra heeft al talloze mensen gefotografeerd voor haar platform Humans of Amsterdam. Annegien is zeer bekend geworden met haar surrealistische bewerkingen van foto’s op Instagram. Die twee specialiteiten gecombineerd heeft een prachtige serie portretten van vluchtelingkinderen opgeleverd. Halverwege de dag was er gelegenheid om vragen te stellen aan de makers en aansluitend gaven Annegien en Debra een workshop fotobewerken met je smartfoon.

Los van alle georganiseerde activiteiten, kon jong en oud naar hartenlust spelen, skelteren, vlaggetjes maken, boomklimmen, vuurtje stoken, zwieren in de zweefmolen. Alles droeg bij aan een zeer geslaagde dag op het fort!