Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Zero for Conduct

fABULEUS / Kloppend Hert

Theater Kikker, Grote zaal

Alles verandert, maar waarom zien onze klaslokalen er na 100 jaar nog steeds hetzelfde uit?

Koop passe-partout

We maken auto’s die zelf rijden en computers die zelf denken. We knippen en plakken met ons eigen DNA. Australië is onze achtertuin en de planeet Mars bijna een vakantiebestemming. De wereld verandert met een duizelingwekkende snelheid. Waarom zien onze klaslokalen er dan nog net zo uit als 100 jaar geleden?

De titel van deze voorstelling is geïnspireerd op de vrolijk-anarchistische film Zéro de conduite van Jean Vigo uit 1933, waarin een groep kinderen in opstand komt tegen het strakke schoolsysteem waarin ze meedraaien.

Samen met 11 jongeren tussen de 15 en 22 jaar stelt de Gentse theatermaker Haider Al Timimi vragen bij ons onderwijssysteem. Worden leerlingen genoeg aangesproken op wie ze zijn of willen worden? Is er plaats voor leerkrachten die buiten de lijntjes willen kleuren? Worden creativiteit en handwerk ondergewaardeerd? Met deze en vele andere vragen als uitgangspunt nemen de jonge spelers, dansers en zangers het woord over hun kijk op de wereld en hun toekomst en doen ze voorstellen over wat het onderwijs hen daarvoor zou kunnen meegeven.

Zero for Conduct is een absurde beeldenstorm van rebelse welpen en grumpy gele hesjes, een fysieke trip van oude geesten in jonge lichamen en omgekeerd. De spelers injecteren de passie van een voodooritueel in een klaslokaal. Ze dansen hun honger naar kennis en spuwen hun drang om het beter te weten én te doen.

© Shirin Rabi

Haider Al Timini (1979, Bagdad) is acteur en theatermaker. Als zesjarige verhuisde hij van Irak naar België. De taal sprak hij niet, dansen kon hij wel. Via hiphop en breakdance kwam hij in de theaterwereld terecht. Samen met Bart Capelle en Brigitte Mys vormt Haider het gezelschap Kloppend Hert. Zij maken muzikaal theater dat vertrekt vanuit menselijke verhalen, waaronder een maatschappelijke, economische en politieke realiteit sluimert. Haider was al meerdere malen op Tweetakt te zien. In 2015 met Ich bin wie Du en Bite the hand that feeds you, in 2017 met UTOPERA en in 2019 met Studio Shehrazade.

fABULEUS uit Leuven produceert dans- en theatervoorstellingen en heeft de artistieke samenwerking tussen jong talent en ervaren makers centraal staan. Ze bereiken met hun producties een breed publiek van alle leeftijden, met speciale aandacht voor jongeren en kinderen. In 2016 won fABULEUS de Ultima voor de Podiumkunsten 2016, de cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Credits

Regie: Haider Al Timimi 
Assistentie regie:
 Astrid Ogiers 
Met: Joanita Acheampong, Mohammed Basim, Cherine Chat, Marijke Claes, Maaike De Baerdemaeker, Marilou Dejans, Marie De Cort, Majd Hanon, Wouter Tran, Sigi Van Roy en Renée Vaerewijck 
Dramaturgie: Bart Capelle 
Bewegingsadvies: Georgina del Carmen Teunissen 
Kostuums
: Lotte Stek 
Scenografie:
 Sven Roofthooft 
Licht: Reynaldo Ramperssad 
Productie: fABULEUS & Kloppend Hert 
Coproductie: Perpodium  
Met de steun van: 
Ufund, de stad Leuven, de stad Gent, de Vlaamse Gemeenschap en de Tax Shelter van de Belgische federale overheid

Tijden

11 april19.00 - 20.30

Prijzen

  • €16,50 Volwassenen
  • €10,- Tot 18 jaar
  • €10,- Student
  • €10,- CJP online
  • €10,- U-pas
  • Toegankelijkheid

  • rolstoelvriendelijk
  • Koop passe-partout