Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Bad Woman

Julie Cafmeyer

Theater Kikker, Kleine zaal

Autobiografische en openhartige zoektocht naar hoe vrouw te zijn.

Koop passe-partout

Na haar slimme en vermakelijke bekentenisvoorstellingen De Therapie, Bombastische Liefdesverklaring en Is this porn? No, this is love (alle drie ook op Tweetakt te zien geweest), werpt Julie Cafmeyer zich opnieuw in de ravijnige diepte van de liefde.

Voor haar nieuwe, openhartige theatersolo put ze uit recente ervaringen in onder meer Myanmar, Rwanda en Wit-Rusland: de ontmoetingen met inspirerende vrouwen en de soms verwarrende confrontatie met mannen.
Weliswaar is zij voor buitenlandse bedgenoten een begeerlijke vrouw, maar toch vooral een witte vrouw. Dat ontregelt het machtsspel, ontdekt Cafmeyer. Plotseling is ze niet ondergeschikt aan de seksuele moraal van Europese mannen, maar levert haar Westerse witheid verwarrende privileges op. Een feest of een bron van schaamte?

Cafmeyers stijl laat zich omschrijven als atypische stand-up comedy, met een aangename zucht naar het onderzoeken van ongemakkelijke situaties. Wrang, rauw en poëtisch. Steeds maakt ze iets los. Of het nu woede, afkeer of bewondering is: haar voorstellingen over vrouw-zijn lokken reactie uit. Ze stelt vragen vanuit de kwetsbare positie van iemand die zoekt. En op vragen komen soms stekelige antwoorden, zo bewijst Bad Woman.

“Intussen blijft de verleidelijke insteek wél de humor en de flair waarmee ze haar eigen liefdesongeluk uitvent.” Evelyne Coussens in De Morgen ****

“Cafmeyer breekt een (terechte) lans voor vrouwen die weigeren zich te conformeren aan het standaard schoonheidsideaal; die zich niet, aan één man onderwerpend, toeleggen op een door de maatschappij voorgeprogrammeerde kinderwens – en toont voorts alle ongevraagde meningen waar ze zodoende op mag rekenen.” Sander Janssens in Theaterkrant

Julie Cafmeyer (1987) studeerde in 2015 af aan de Toneelschool Maastricht als regisseur. Tegenwoordig schrijft ze en maakt ze theater. In haar theaterwerk combineert ze autobiografische elementen met een transparante speelstijl. Daarbij probeert ze steeds op ingenieuze (lees: interactieve) wijze een intensere band op te bouwen met haar publiek. Cafmeyer krijgt steeds meer bekendheid in België via de klassieke media. Zo schrijft ze columns voor de krant De Morgen, is te horen op Radio 1 en is ze te zien in de ‘De Slimste Mens ter Wereld’. Waar aanvankelijk veel aandacht ging naar haar bewogen liefdesleven, bestrijkt Cafmeyer ondertussen in haar columns en mediaoptredens een heel wat breder palet aan onderwerpen. Ze was eerder te zien op Tweetakt met De Therapie (2016), Bombastische Liefdesverklaring (2018) en Is this porn? No, this is love. (2019).

Credits

Van en met: Julie Cafmeyer
Bewegingscoach: Lisi Estaras
Outside eye: Pol Heyvaert, Quirine Racké, Helena Muskens, Daan Bauwens
Mental coaching: Johan Vossen
Productie: Valentine Galeyn
Met extra dank aan: Yousra Benfquih, Hélène Christelle Munganyende, Sara Vanderieck, Peter Morrens, Wildlife Protection vzw
Coproductie: Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond en De Studio
Met steun van: de Vlaamse Overheid, Fonds Podiumkunsten, Campo, Boulevard Festival en deBuren

Tijden

1 april19.00 - 20.20

Prijzen

  • €16,50 Volwassenen
  • €10,- Tot 18 jaar
  • €10,- Student
  • €10,- CJP online
  • €10,- U-pas
  • Toegankelijkheid

  • rolstoelvriendelijk
  • Koop passe-partout