Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Rita

Tuning People / BRONKS

Theater Kikker, Grote zaal

Rita, een behaarde en bejaarde Alice in Wonderland.

Koop passe-partout

Rita is een alleenstaande vrouw op leeftijd met een groot gevoel voor drama. Met haar liefde voor opera probeert ze de dagelijkse sleur en ouderdom angstvallig te ontvluchten. En ze heeft een hulp, het is een man.

Rita heeft zo haar rituelen: schoteltje hier, appeltje daar, mesje zus en hapje zo. Maar als haar meubels een eigen leven beginnen te leiden, wordt alles grondig verstoord. Ze verdwaalt in een waanzinnig labyrint waar fictie en realiteit niet meer van elkaar te onderscheiden zijn. Langzamerhand ontdekt Rita het stoute, balorige kind in zichzelf. Wanneer deze bejaarde Alice in Wonderland merkt dat haar huiskamer op een podium staat en er echt publiek zit, gaat het dak eraf.

“Oude mensen zijn echt niet alleen hulpbehoevend, is de boodschap, ze willen en kunnen best wel iets. En Rita laat dat zien, speels, aimabel, bijwijlen vertederend”Theaterkrant

“Geniaal, zoveel woordeloze rebellie. Geniaal ook om De Vlieghe te zien dansen: zoveel gratie en beheerstheid bij iemand die tegelijk alle maniertjes en tics van een bejaarde beheerst.” – Het Nieuwsblad

Randi De Vlieghe en Jef Van gestel stonden in 2015 op Festival Tweetakt met het bizarre en succesvolle Voetbal op Hoge Hakken, waarvoor ze de VSCD Mimeprijs voor ontvingen. Rita, één van de personages uit die voorstelling, krijgt nu een tweede leven in deze nieuwe voorstelling.

Zowel Randi als Jef zijn in vele rollen op Tweetakt te zien geweest. Zo was Randi afgelopen jaar te zien als acteur in INUK (2018) en Ola Pola Potloodgat (2018) en was hij eerder choreograaf voor o.a. POPCORN (2017) en ZOO doen ze de dingen (2016). Jef was afgelopen jaar als dramaturg betrokken bij de voorstelling Synchroon (2018), als regisseur en choreograaf bij Bonte Nacht (2017) en als acteur bij De Liegenaar (2016).

Tuning People is een eigenzinnig Antwerps collectief van vormgever en geluidsontwikkelaar Wannes Deneer, theatermaker en acteur Jef Van gestel en choreografe en danseres Karolien Verlinden. BRONKS is een platform voor kunstenaars om relevante en gedurfde thema’s te vertalen naar een jong publiek. 

Credits

Creatie en spel: Randi De Vlieghe en Jef Van gestel
Geluids- en decorontwerp: Wannes Deneer
Uitvoering decor: Simon Callens, Danny Vandeput en Tim Vanhentenryck
Lichtontwerp: Thomas Clause
Techniek: Jo Thielemans, Marlies Jacques en Bram Waelkens
Coaching: Veerle Kerckhoven en Natascha Pire
Kostuum: Maartje Van Bourgognie
Productieleiding: Ellen De Naeyer
Co-creatie: Tuning People en BRONKS
Met de steun van de Vlaamse overheid
Met dank aan Kopergietery en Walpurgis 

Tijden

13 april15.00 - 16.10

Prijzen

  • €10,- CJP
  • €16,- Volwassenen
  • €10,- Tot 18 jaar
  • €10,- Student
  • €10,- U-pas
  • Toegankelijkheid

  • rolstoelvriendelijk
  • stroboscoop
  • vooral visueel
  • Koop passe-partout