Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Die Welt in der wir leben

Kajetan Uranitsch / Katelijne Beukema

Festivalplein de Neude, Trekkerschuur

Droogkomische en fysieke voorstelling over hoe de wereld in elkaar steekt, met klei en videoscherm.

Koop passe-partout

Toen Kajetan Uranitsch en Katelijne Beukema in 2017 voor het eerst samen speelden (bij Golden Palace, Shop till you drop) kwamen ze erachter dat ze twee passies deelden: fysiek theater én beeldende kunst. Ze hebben nu een eerste gezamenlijke voorstelling gemaakt, en die passies zijn terug te zien!

Hun grote inspiratiebron is het kunstwerk Plötzlich diese Übersicht van de Zwitserse kunstenaars Fischli en Weiss. Een krankzinnig werk dat bestaat uit meer dan tweehonderd kleibeeldjes van geschiedkundige gebeurtenissen als ‘Landing van de geallieerden in Normandië’ en ‘De uitvinding van de minirok’. Alle beeldjes tezamen vormen een “encyclopedisch overzicht van alle kennis van de wereld” aldus de kunstenaars. Leuk weetje: Die Welt in der wir leben was de werktitel van dat kunstwerk.

Kajetan en Katelijne gaan ook met klei aan de slag. Ze worden bijgestaan door iemand die er steeds de betekenis bij typt. Maar wie bepaalt eigenlijk wat de betekenis is van iets? Wie definieert? Wat is betekenis eigenlijk? Kajetan en Katelijne nemen je mee op een absurdistische reis tussen feiten en fictie, waarheid en leugen. Samen met performer Tea Teearu, een uit Estland afkomstige kunstenaar die in Amsterdam een bachelordiploma choreografie behaalde.  

“Eén van de uitschieters dit jaar is Die Welt in der wir leben (…) Geestige performance die op vindingrijke wijze onderzoekt waarom we de neiging hebben steeds overal betekenis aan te geven.”NRC Handelsblad

Kajetan Uranitsch studeerde in 2016 af van de Mime School in Amsterdam. Hij speelde onder andere bij Schweigman&, Theater Artemis en Golden Palace en was betrokken bij de oprichting van het jeugdtheatergezelschap Kompanie Freispiel in Wenen. Kajetan speelt dit jaar op Tweetakt ook zijn soloproject Detective Le Schmou (deze Tweetakt-productie was in 2018 te zien als work-in-progress op Fort Ruigenhoek) én in het überkomische Ein Stück Teilen door Kompanie Freispiel.

Katelijne Beukema is in 2018 afgestudeerd aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met de solo You might die. Die speelde ze ook op Festival Tweetakt en het ITS Festival.

©Annelies Verhelst

Credits:
Regie: Katelijne Beukema en Kajetan Uranitsch
Spel: Katelijne Beukema, Kajetan Uranitsch en Tea Teearu

Tijden

12 april19.30 - 20.15

Prijzen

  • €7,50 Volwassenen
  • €7,50 Tot 18 jaar
  • Toegankelijkheid

  • doe mee voorstelling
  • rolstoelvriendelijk
  • vooral visueel
  • Koop passe-partout