Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

BLACK OFF

Ntando Cele / Manaka Empowerment Productions

Theater Kikker, Kleine zaal

Decolonising the mind! Stand-up-performance-comedy-rock-show met live band, over alledaags racisme.

Koop passe-partout

BLACK OFF is een geestige, intelligente stand-up-performance-comedy-rockshow. Met verkleedpartijen en incorrecte humor aan de ene kant, en woeste kritiek en eerlijkheid aan de andere kant, legt de Zuid-Afrikaanse performer Ntando Cele het verborgen racisme bloot dat ten grondslag ligt aan ons dagelijks leven. Ze wordt begeleid door drie muzikanten.

Blackfacing (denk aan schminken als zwarte Piet) gebeurt nog steeds, ook op tv en in theater. Het maakt stereotypen en vooroordelen pijnlijk zichtbaar. Ntando Cele draait in haar show BLACK OFF de boel om. Met een blonde pruik en blauwe lenzen, helemaal whitefaced dus, stapt ze het podium op als haar witte alter ego Bianca White. Bianca White is een witte Zimbabwaanse, een globetrotter die zelfhulpcursussen geeft. Door haar reizen denkt ze alles te weten van zwarte mensen en ze wil hen helpen hun inner blackness te overwinnen. Ze bedoelt het goed hoor, maar racistisch dat ze is. Na de pauze betreedt Vera Black het podium, een zwarte punkster en een heel ander type…

BLACK OFF beweegt tussen humor en ontroering, cliché en echt zijn, zwart en wit, hoog en laag. De performance stond op allerlei internationale festivals en Tweetakt is dan ook supertrots dat deze internationaal hooggewaardeerde voorstelling nu ook in Utrecht te zien is!

Ntando Cele werd geboren in Zuid-Afrika. Ze studeerde Drama Studies in Durban, volgde DasArts in Amsterdam en op dit moment woont en werkt ze in Zwitserland. In 2014 richtte Ntando Cele Manaka Empowerment Productions op, metSimon Ho en Raphael Urweider. Ze combineren performance, muziek, tekst en video. Raphael Urweider schreef de tekst voor het eerste deel van BLACK OFF. Wel een beetje absurd: een witte Zwitserse schrijver die een tekst schrijft voor een zwarte actrice die een witte self-help coach speelt. Maar het hielp hen beiden om verder te gaan dan de grenzen van de goede smaak. Zij durfde zo meer te zeggen en hij meer te schrijven.

Credits

Concept, zang, spel en video: Ntando Cele
Muzikale compositie en piano: Simon Ho
Gitaar/sidekick: Patrick Abt
Drums: Pit Hertig
Tekst, co-regie en muziek: Raphael Urweider
Lichtontwerp: Tonio Finkam
Techniek, licht en projectie: Maria Liechti
Geluidstechniek: Valerio Rodelli
Productie: Michael Röhrenbach

Tijden

13 april19.30 - 21.25(Première)
14 april16.30 - 18.25

Prijzen

 • €10,- CJP
 • €16,- Volwassenen
 • €10,- Tot 18 jaar
 • €10,- Student
 • €10,- U-pas
 • Toegankelijkheid

 • doe mee voorstelling
 • language no problem
 • stroboscoop
 • vooral dialoog
 • Koop passe-partout