Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Michael van Dijk

Prinses Christina Concours

Fort Ruigenhoek, Groenekan

Ook klassieke muziek en jazz mogen niet ontbreken op Festival Tweetakt!

Vanmiddag neemt de jonge gitarist Michael van Dijk de bezoekers van het fort mee langs de grootmeesters van de klassieke gitaar uit de twintigste eeuw. Denk aan Leo Brouwer en H. Villa-Lobos, maar ook zelden uitgevoerde parels uit het twintigste-eeuws klassiek gitaarrepertoire zullen de revue passeren. Alle sonische, narratieve en expressieve kanten die de klassiek gitaar te bieden heeft, zullen worden gehoord!

Michael van Dijk (1999) begon met gitaarspelen op negenjarige leeftijd. Op zijn zestiende, nog tijdens de middelbare school, werd hij toegelaten tot de Jong Talent klas van het conservatorium van Tilburg. Sindsdien is hij daar niet meer weggegaan; Hij studeert nu in het derde jaar voor zijn bachelor-diploma aan dat conservatorium van Tilburg (AMPA), en volgt contractlessen op het Utrechts conservatorium.

Michael deed verscheidende jaren mee aan het Prinses Christina Concours, en bleef daar niet uit de schijnwerpers. Hij bracht het tot de finale in de Doelen Rotterdam, en won onder meer de Gaudeamus Muziekweekprijs en verschillende aanmoedingsprijzen.
Hij speelde als solist of in kamermuziekverband al op diverse locaties en is onderdeel van drie vaste ensembles: Collectief Publiek Geluid, INTEGRA en EKLEKT. Collectief Publiek Geluid is een collectief van jonge geluidskunstenaars dat zich richt op geluid in de publieke ruimte. INTEGRA is een cross-over duo van Michael met elektrisch gitaar samen met Sonja Oberkofler op saxofoon. EKLEKT ontdekt de narratieve, expressieve en sonische mogelijkheden die de klassiek gitaar en fluit, bespeeld door Eduardo Gaspar Polo Baader, te bieden heeft.

Het Prinses Christina Concours is een jaarlijks terugkerend concours dat klassieke muziek, jazz en compositie promoot onder jongeren van 12 tot en met 19 jaar. Iedereen mag meedoen! Het is heel leerzaam om mee te doen aan een concours, want wat betekent het nou om op een podium te staan en voor publiek een zelfgekozen stuk uit te voeren? En hoe is het om voor een professionele jury te spelen? Hoe ga je om met eventuele zenuwen en speel je om te winnen of vind je het gewoon leuk om een keertje mee te doen? Lang niet iedereen komt in de finale. Wel krijgt iedere deelnemer na afloop in een jurygesprek tips en adviezen om weer verder te gaan.

De optredens van Michael van Dijk zijn gratis toegankelijk voor bezoekers van het fort. Toegangskaarten voor Fort Ruigenhoek zijn verkrijgbaar aan de kassa van het fort. Er is geen webverkoop. Kijk hier voor meer informatie over Tweetakt op Fort Ruigenhoek.

Tijden

28 april14.00 - 14.30
28 april16.00 - 16.30

Prijzen

  • €0,- Gratis
  • Toegankelijkheid

  • rolstoelvriendelijk
  • Extra informatie: Dagkaarten voor Fort Ruigenhoek kosten € 8 voor volwassenen en € 5 voor kinderen van 4 tot 17 jaar. Kinderen onder de 4 mogen gratis naar binnen.
    Locatie: Fort Ruigenhoek, Groenekan