Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Muziek en Spullen

Festivalplein de Neude, Maxi-theater

Muziekmuseum met geluidsinstallaties waar je zelf muziek kan én mag maken.

Dit jaar wordt het Maxitheater gevuld met diverse geluidsinstallaties, waar jong en oud muziek kan maken, of kan luisteren naar de geluiden die uit de installaties komen. Het is een soort muziekmuseum! Maar niet met standaard instrumenten, maar met ongewone, nieuwerwetse creaties. Kijk maar eens wat voor geluiden je tegenkomt!

OLME van Ole Nieling
29 t/m 31 maart

Muziek maken zónder dat je een instrument kunt bespelen? Dat kan met de synthesizer-serie OLME. Ole Nieling heeft ze gemaakt om de drempel te verlagen, iedereen kan en mag namelijk aan deze knoppen en schuifjes zitten. De OLME instrumenten zijn gebaseerd op de apparaten waar de avantgarde elektronische muzikanten in de vorige eeuw mee experimenteerden. Toen waren het dure wetenschappelijke machines, nu staan ze hier bij elkaar voor jou in het Maxitheater. En weet je wat? Samen experimenteren klinkt nóg leuker!

© Jelmer de Haas

Instituut voor Huisgeluid van Elise ’t Hart
29 maart t/m 11 april

Krakende vloer, zoemende koelkast, tikkende verwarming, pruttelende koffie, rinkelende deurbel…
Het is iets van iedereen en van alle dagen: huisgeluid. Geluiden die normaalgesproken misschien langs je heen gaan, maar enorm veel invloed op je hebben. Huisgeluid kan zorgen voor een fijn en huiselijk gevoel, bijvoorbeeld wanneer je thuis komt en je de klok hoort tikken (zoals het klokje thuis tikt..). Ze kunnen ook averechts werken: geluiden waarvan je liever hebt dat ze verdwijnen.
Elise ’t Hart verzamelt de geluiden en documenteert ze in het Instituut voor Huisgeluid. Zo maakt ze van onzichtbaar iets zichtbaars met een volledigere ervaring van de omgeving als resultaat.

Instituut voor Huisgeluid

Rockin’ Chair van Harco Rutgers
29 maart t/m 11 april

Aan deze schommelstoel zijn twee uiterst gevoelige contactmicrofoons bevestigd, die echt elke trilling in de stoel kunnen opvangen en omzetten naar geluid. Dus ga er op zitten, laat ‘m lekker bewegen, en draai aan de knoppen om te horen hoe jouw beweging klinkt. Harco Rutgers heeft de Rockin’ Chair oorspronkelijk ontworpen voor individueel gebruik met een koptelefoon, maar de stoel heeft ook al live op diverse podia gestaan, waarbij echte percussionisten erop speelden.

Rockin’ Chair

Drankorgels van Daniel Maalman
29 maart t/m 11 april

Drankorgels is een installatie van Daniel Maalman, bestaande uit vier interactieve geluidsobjecten waarbij glazen drankflessen door middel van een knop-mechanisme kunnen worden bespeeld. Ze maken deel uit van een langlopend materiaalonderzoek van Maalman gericht op verschillende klankeigenschappen van bestaande gebruiksvoorwerpen. Door de verschillende vormen, groottes, dikte van het glas, structuren in het materiaal, klinken alle flessen onderling totaal anders. Bezoekers kunnen op een speelse manier eigen composities maken door de flessen te bespelen.

© Jelmer de Haas

Bellyhorn van Dianne Verdonk
3 t/m 11 april

Bellyhorn is een groot, organisch, tastbaar en haast beestachtig instrument, bestaande uit een hoorn, een slurf en een ‘buik’. Als je in de hoorn zingt, ontstaan er sub-bastonen in het instrument. Hoe verder je je hoofd in de hoorn steekt, hoe luider je het instrument bespeelt. Wanneer je de hoorn optilt, til je ook de toonhoogte op. Als je op de Bellyhorn ligt of zit (als luisteraar of als speler), kun je die bastonen enorm goed voelen in je lijf. Pas op: dit instrument heeft je hele lichaam nodig om bespeeld te worden…

Bellyhorn © Viorica Cernica

Crackle-Canvas van Tom Verbruggen

Tom Verbruggen (TokTek) is muzikant en instrumentmaker. Uit deze interdisciplinaire context is onder andere zijn Crackle-Canvas serie geboren. In deze serie interactieve schilderijen bestaat het canvas uit ingebouwde luidsprekers, schakelaars, knoppen en kabels, die letterlijk als individuele instrumenten kunnen worden gespeeld. Als ze aan andere doeken uit de Crackle-Canvas serie worden verbonden, creëren ze een ensemble van bespeelbare geluidstekeningen.

Crackle-Canvas © Viorica Cernica

Tijden

29 maart13.00 - 20.00
30 maart13.00 - 20.00
31 maart13.00 - 20.00
1 april14.00 - 19.00
2 april14.00 - 19.00
3 april14.00 - 19.00
4 april14.00 - 19.00
5 april13.00 - 20.00
6 april13.00 - 20.00
7 april13.00 - 20.00
8 april14.00 - 19.00
9 april14.00 - 19.00
10 april14.00 - 19.00
11 april14.00 - 19.00

Prijzen

  • €0,- Gratis
  • Toegankelijkheid

  • doe mee voorstelling
  • rolstoelvriendelijk