Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Paradise Now (1968 - 2018)

Michiel Vandevelde / fABULEUS

Stadsschouwburg, Blauwe Zaal

Ontwrichtende, geestige en wervelende tijdreis. Woest, wild en gewaagd.

Koop passe-partout

De sixties! Dan denk je meteen aan flowerpower, love, peace, happiness. En aan protest, actie en revolutie. Maar wat is er gebeurd met de waarden, de idealen en de actiebereidheid van vijftig jaar geleden? Choreograaf Michiel Vandevelde onderzoekt de erfenis van deze roerige tijd, met dertien jongeren tussen de 14 en 23 jaar.

Als uitgangspunt neemt hij de legendarische voorstelling Paradise Now (1968) van het New Yorkse theatergezelschap The Living Theatre. Met een vier uur durende extatische trip probeerden de spelers toen een nieuwe revolutie te ontketenen, en het publiek te verleiden om in actie te komen buiten de theatermuren.

In de danstheatervoorstelling van fABULEUS zappen de spelers langs vijftig jaar geschiedenis, door een reeks historisch iconische beelden voor te schotelen aan het publiek. Maar hoe kijken de jongeren naar de geschiedenis en hoe zien ze de toekomst? Kan je nog nadenken over de toekomst terwijl de wereld bedreigd wordt door klimaatverandering? Wat zijn hun idealen?

Paradise Now (1968-2018) is een esoterische danstheatervoorstelling over tijdgeest en revolutie. En om het publiek in 2019 in extase te brengen, hebben deze energieke spelers geen vier uur nodig!

“Een mooi symbool voor de teleurstelling over de sixties-tegencultuur.”De Volkskrant ***

Paradise Now (1968 – 2018) is een van de meest energieke, doortimmerde en opwindende dansvoorstellingen van het jaar. Choreograaf Michiel Vandevelde en zijn dertienkoppige jongerencast nemen u mee op een ontwrichtende, geestige en wervelende tijdreis.”Knack****

“Een must-see performance-drieluik, met adembenemend acteer- en danswerk. Een gepaster stuk dat het klimaat van de eenentwintigste eeuw kan vastleggen, vind je nergens.”Veto

“En een brok ontiegelijk mooi jong geweld – ook goed voor positieve energie. Flowerpower forever.”Theaterkrant ***

Michiel Vandevelde is choreograaf, curator en schrijver. De rode draad in zijn werk is politiek en artistiek activisme. Hij onderzoekt welke sociale, economische en culturele alternatieven we kunnen gebruiken om overheersende systemen te bevragen, uit te dagen en om te vormen. Hij onderzocht al eerder met een groep jongeren het concept liefde, wat resulteerde in de voorstelling Love Songs, die in 2014 op Tweetakt te zien was.

fABULEUS is een uniek productiehuis voor dans en theater. Centraal staat de artistieke samenwerking tussen jong talent en ervaren makers. Sinds het ontstaan heeft fABULEUS consequent dans voor een jong publiek op de agenda gezet en speelt daarin internationaal een voortrekkersrol. fABULEUS won de Ultima voor de Podiumkunsten 2016, de cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Stadsschouwburg Utrecht is co-producent van Festival Tweetakt.

Credits

Choreografie: Michiel Vandevelde
Spel: Zulaa Antheunis, Sarah Bekambo, Jarko Bosmans, Bavo Buys, Wara Chavarria, Judith Engelen, Abigail Gypens, Lore Mertens, Anton Rys, Margot Timmermans, Bo Van Meervenne, Esra Verboven, Aron Wouters
Assistentie choreografie: Zoë Demoustier
Dramaturgie: Kristof van Baarle
Kostuum: Lila & John
Feedback: Esther Severi, Dries Douibi
Productie: fABULEUS
Coproductie: STUK 

Tijden

5 april19.00 - 20.30

Prijzen

 • €10,- CJP
 • €16,- Volwassenen
 • €10,- Tot 18 jaar
 • €10,- Student
 • €10,- U-pas
 • Toegankelijkheid

 • interactief
 • language no problem
 • rolstoelvriendelijk
 • stroboscoop
 • vooral visueel
 • Koop passe-partout