Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

CRIA

Alice Ripoll / Suave

Theater Kikker, Grote zaal

Een Braziliaanse dans om het leven te vieren, afkomstig uit de krottenwijken van Rio de Janeiro.

Koop passe-partout

Tien jonge Braziliaanse dansers, afkomstig uit de favela’s (krottenwijken) van Rio de Janeiro, dansen alsof hun leven er vanaf hangt. En dat doen ze in hun eigen stijl: dancinha, afgeleid van de passinho, een populaire dans uit deze achterbuurten. Het is een combinatie van pop, funk, breakdance en Braziliaanse dansstijlen zoals de samba. Explosief, wild, gek, snel en ruw. Het is voor deze jongeren dé manier om henzelf en hun gevoelens uit te drukken, het leven voor de volle honderd procent te vieren en daar plezier in te hebben. De overheid kijkt met argusogen naar hen: om de favela’s te controleren, verboden ze feesten rondom deze dansstijlen. 

Het Portugese woord ‘cria’ betekent ‘jong schepsel’ en wordt in straattaal gebruikt wanneer je een jong persoon wil aanspreken die belangrijk voor je is. Het is ook een werkwoordsvorm van het woord ‘creëren’. CRIA verkent een mengeling van genegenheid en sensualiteit door funk en hedendaagse dans met elkaar te combineren.

“De Passinho is de dans van hoop voor een generatie in Brazilië.” – Tracks Magazine

Alice Ripoll is een rijzende ster in de internationale choreografiewereld. Ze is nauw betrokken bij sociale en politieke projecten. Vier jaar geleden ontmoette ze een groep dansers en raakte geïnspireerd van hun levenslust en moed om te blijven dansen, ondanks het verbod van de Braziliaanse overheid. Alice vormde samen met deze dansers de groep Suave. Met elkaar maakte ze de gelijknamige voorstelling Suave (2014) en waren ze te zien op o.a. Hamburg Summer Festival, Zurich Theater Spektakel en Noorderzon Performing Arts Festival. CRIA is hun tweede dansvoorstelling.

Credits

Regie: Alice Ripoll
Dansers: Tiobil Dançarino Brabo, Kinho JP, VN Dançarino Brabo, Nyandra Fernandes, May Eassy, Romulo Galvão, Sanderson BDD, Thamires Candida, GB Dançarino Brabo en Ronald Sheick
Regieassistent en geluidstechniek: Alan Ferreira
Productie: Rafael Fernandes
Licht: Andréa Capella
Kostuums: Raquel Theo
Funk musical regie: DJ Pop Andrade
Ontwerp: Caick Carvalho
Video en fotografie: Renato Mangolin
Manager: Sarah De Ganck
Met dank aan Centro Coreográfico da Cidade do Rio de Janeiro, Casa do Jongo en Rafael Machado Fisioterapia

Tijden

4 april20.30 - 21.20(Première)
5 april21.00 - 21.50

Prijzen

 • €10,- CJP
 • €16,- Volwassenen
 • €10,- Tot 18 jaar
 • €10,- Student
 • €10,- U-pas
 • Toegankelijkheid

 • language no problem
 • rolstoelvriendelijk
 • vooral visueel
 • Extra informatie: We Are Public-pashouders kunnen op de dag van de voorstelling een gratis kaartje ophalen bij de kassa.
  Locatie: Theater Kikker, Grote zaal

  Koop passe-partout