26 augustus t/m 19 september 2021
Achtergrondartikel

dinsdag 09 februari 2021

Zo verklaar je iemand de liefde

'Ik houd van je' is to the point, maar wel wat saai. Onze favoriete theatergezelschappen pakken het verklaren van de liefde een stuk creatiever aan.

1.“Ask me what the hell I’m gonna do.
Everything leads right back to you.
You tick within the clocks,
you shake me of my socks.
You puzzle all the doctors too.” (uit: Shake Shake Shake, De Dansers)

In 2020 zou Shake Shake Shake, de succesvoorstelling van De Dansers, op Tweetakt staan. Helaas werd het festival toen afgelast, maar gelukkig zijn een aantal liedjes uit de voorstelling ook op Spotify te vinden. Een daarvan is Hold Me, een liefjesliedje vol mooie zinnen als ‘You tick within the clocks, you shake me of my socks,’ dat ons doet denken aan een liefdesbrief die (toneel)schrijver Dylan Thomas ooit voor zijn vrouw schreef: ‘I love you for millions and millions of things: clocks and vampires (…) and being dizzy and falling dreams.‘ Hoe dan ook: we kunnen je het nummer zeker aanbevelen wanneer je zin hebt om iemand een serenade te geven.

2. “…” (uit: Liefde, Maas Theater en Dans)

Iedereen kent het gezegde ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’. Hoe het zit met een dans, daar is nog minder duidelijkheid over. Maar op basis van de voorstelling Liefde, die in 2017 te zien was op Tweetakt, hebben wij wel een hypothese: een dans zegt meer dan tienduizend woorden. In deze dansvoorstelling komen in 75 minuten alle varianten en vormen van liefde voorbij: eerste zoenen, onhandige serenades, wilde liefde, verstilde liefde, kalverliefde en eeuwige liefde. Wil je zelf ook de liefde verklaren met een dans? Kijk dan vooral de trailer om inspiratie op te doen.

3.“We bouwen samen een nestje met een eitje.” (uit: Liefdesproject, Theater Artemis)

In 2019 ging Theater Artemis op twee basisscholen met leerlingen aan de slag. Beide scholen gingen afzonderlijk op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe zouden we eruit zien, als we met de hele school één persoon waren? Ze vonden een antwoord, maar ja, één school is ook maar zo alleen. Een van de scholen zocht verkering via een contactadvertentie en dat lukte: al snel ontstond er een verliefdheid tussen de twee scholen.

De leerlingen maakten ringtones, love songs en romantische affiches. Een postduif bracht een door de kinderen geschreven vier meter lange liefdesbrief van Boschveld naar De Kameleon. Die brief stond vol mooie citaten over de liefde, waaronder: ‘We bouwen samen een nestje met een eitje’, waar je invloeden in kunt herkennen van een bekende liefdesverklaring uit de Nederlandse literatuur: ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?’ Theater Artemis maakte een vrolijke korte documentaire van het project, die zie je hier.

4. “Je bent mooi zoals je naar me kijkt, zoals je me nu aankijkt. Zonder jou zouden we tegen een muur spreken. Zouden onze stemmen terugkaatsen tegen het beton. De doeken zouden doelloos naar beneden hangen. Jij maakt het hier compleet en daarom houd ik van je. Omdat je er bent. Er zijn is alles wat jij moet doen.” (uit: Liefdesverklaring, fABULEUS)

Het toneelstuk Publikumsbeschimpfung van Peter Handke is één lange tirade tegen het publiek. Het publiek wordt uitgescholden en belachelijk gemaakt. In de radicale bewerking Liefdesverklaring, die in 2014 te zien was op Tweetakt, draait theatergezelschap fABULEUS dat om. Het stuk is geen tirade, maar juist een lofzang op het publiek. Van al die lieve woorden word je vast een beetje verlegen, maar na afloop van het stuk hebben liefdesverklaringen geen geheimen meer voor je. Wil je het zelf ervaren? In deze video spreken de performers je vurig toe.

5. “Doubt thou the stars are fire. Doubt that the sun doth move. Doubt truth to be a liar. But never doubt I love.” (uit: Hamlet, Shakespeare)

Dit citaat van Hamlet is misschien wel de beroemdste liefdesverklaring uit de toneelgeschiedenis. Het Vlaamse theatergezelschap hetpaleis maakte een bewerking van het stuk, waarin twaalf meisjes tussen de acht en eenentwintig jaar vertellen over eerste liefde. Voor het maken van de voorstelling gebruikte hetpaleis honderden persoonlijke liefdesverhalen die door mensen uit Antwerpen en Gent naar hen werden opgestuurd. Shakespeare én bijzondere persoonlijke verhalen: als die combinatie geen inspiratie voor jouw liefdesverklaring oplevert, weten wij het ook niet meer. De voorstelling Ophelia gaat aankomende lente in première. Hier lees je alvast meer.

Heb jij niemand om de liefde aan te verklaren? Geen zorgen, wij hebben een oplossing: ga naar onze voorstelling Rita. De Standaard schreef: ‘Door de ontwapenende details word je instant verliefd op deze vrouw.’

onze nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de laatste festivalnieuwtjes!

icon_arrow-back icon_arrow-prev icon_arrow-right icon_laicos-bf icon_laicos-gi icon_laicos-tt icon_laicos-ty spacer_wiggle-red icon_play