Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Nieuwe kunst op Fort Ruigenhoek

Ook dit jaar worden speciaal voor het forteiland nieuwe kunstwerken gemaakt, op en in de bunkers van het oude waterliniefort. Gerenommeerde kunstenaars en nieuwe talenten worden uitgedaagd iets voor Festival Tweetakt te creëren.

Herinner je je de olifantknuffels nog? Catinka Kerstendie ze maakte, is ook dit jaar van de partij.

Laura Jatkowski creëerde vorig jaar een bos van rechtgebogen fietsframes. Ook voor dit jaar zal zij iets maken dat in de context van het fort zijn eigen betekenis krijgt.

Bram De Jonghe gebruikt objecten uit het dagelijks leven als basis voor zijn werk. Dat levert altijd verrassende installaties op.

Vanuit één hoek van het fort zal je ineens 150 honden horen blaffen. Ze zijn er niet echt, maar wonen in een asiel in Portugal. Liesbeth Gritter van theatergroep Kassys heeft ze gefilmd en gebruikt ze als bron voor haar videowerk.

Ook videokunstenaar Johan Rijpma zal een nieuwe film of animatie afleveren voor Tweetakt 2019. Hij was eerder te zien op Tweetakt met zijn versnelde registratie van plakbandrolletjes die door de zwaartekracht afrolden. Het resultaat was een meesterlijke choreografie.

De Japanse filmmakers die samen het duo TOCHKA vormen, hebben schilderen met licht tot hun specialiteit gemaakt. De basis is simpel: je beweegt in het donker een lamp door de lucht, en je gebruikt een camera met een lange sluitertijd om deze bewegingen vast te leggen. De bunkers op Fort Ruigenhoek lenen zich natuurlijk uitstekend voor zo’n installatie. Wie weet bouwen ze iets waarmee je zelf als lichtkunstenaar aan de slag kan gaan.

Naast de nieuwe werken van de hierboven genoemde makers, zullen er ook andere kunstwerken aan het programma op Fort Ruigenhoek worden toegevoegd.