Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Het paradijs in vijftig beelden

De dansvoorstelling Paradise Now (1968-2018) (14+) van fABULEUS en choreograaf Michel Vandevelde is een antwoord op de happening die het anarchistische collectief ‘The Living Theatre’ in 1968 op de planken zette. Vanwege de revolutionaire aanpak werd die voorstelling in Avignon meteen na de première verboden, wat de populariteit elders in Europa alleen maar vergrootte. De jeugd van nu gaat met eenzelfde onstuitbare kracht het podium op, en laat middels beelden zien wat er nu van het gewenste paradijs van toen terecht gekomen is. Zo’n geschiedenisles heb je nog nooit meegemaakt! 

Toen

Je zou willen dat je erbij was in het voorjaar van 1968. De jeugd van toen pikte het niet langer. Ze wilde af van die vastgeroeste, hiërarchische structuren van kerk en staat. Vanuit een diepgewortelde hoop op verandering, gingen ze massaal de straat op en eisten seksuele vrijheid. The Living Theatre uit New York kwam met een theatraal experiment waarin anarchistische leuzen als mantra het publiek in werden geslingerd. De daad werd bij het woord gevoegd. Kleren gingen uit, drugs werden gebruikt. Vier uur lang ging deze legendarische happening door.

Nu

Hoe vang je vijftig jaar geschiedenis in een dansvoorstelling? Door van elk jaar een iconisch beeld te kiezen en tot leven de wekken. Terwijl de foto geprojecteerd wordt, beelden de jongeren de momenten uit, eindigend in een freeze. Van Britney tot Srebenica, Jane Fonda tot Vietnam en Al-Qaeda tot Titanic. Zo dansen de dertien jongeren via de foto’s terug in de tijd tot het revolutionaire jaar 1968, waarin het borrelde van de hoop en de extase. Terug in die happening, de uitzinnige energie. De dansers schreeuwen nu ook leuzen naar het publiek, net als toen, maar laten de drugs en volledige ontkleding achterwege.

Toen vs. nu

Michiel Vandevelde maakt met zijn dansers de balans op, wat is er terecht gekomen van de dromen van weleer? De dromen zijn er nog steeds, maar de hoop op verandering lijkt vervlogen. In die vijftig jaar heeft de geschiedenis zich keer op keer herhaald. Zinloze oorlogen, vruchteloze protesten.  Vandevelde wil met deze beelden uit het collectieve geheugen niet alleen de performers transformeren, maar ook de bezoekers. Een trip down memory lane die pessimistisch stemt. Maar tegelijkertijd is het ook een onderzoek naar hoe we naar het verleden kunnen kijken met een hedendaagse bril. Er is in vijftig jaar tijd veel veranderd, maar onze waarden en normen zijn in de basis hetzelfde. Misschien zijn we qua ideeënwereld wel tot stilstand gekomen in de jaren 1960, stelt de choreograaf, en moeten we opnieuw beginnen vanaf daar. De aanwezige energie destijds is nu niet veel meer dan sluimerende wanhoop, maar die wordt met Paradise Now (1968-2018) nieuw leven in geblazen. Stiekem hoop je dan dat de volgende vijftig beelden rooskleuriger zullen zijn.

Paradise Now (1968-2018) van fABULEUS en Michiel Vandevelde is op vrijdag 5 april om 19:00 uur in de Stadsschouwburg in Utrecht te zien. Klik hier voor meer info en kaartjes.