Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Een dag over helden en dromen: 19 mei Fort Ruigenhoek

Zondag 19 mei wordt op Fort Ruigenhoek een zeer divers programma aangeboden rondom de serie Zara en de magische kicksen  (VPRO/Pristine Film). Deze avontuurlijke serie, die twee keer in zijn geheel te zien zal zijn, is in de zomer van 2018 opgenomen op zes verschillende azc’s, met zowel professionele acteurs als kinderen uit de azc’s. Een hedendaags feel good sprookje ver magische voetbalschoenen, zelfvertrouwen en een bevrijde djinn. Momenteel is de serie genomineerd voor de Civis Medienpreis 2019, een belangrijke Europese mediaprijs voor culturele integratie en diversiteit.

Een aantal helden uit de serie is op Fort Ruigenhoek aanwezig voor een Q&A. Bijvoorbeeld Yannick Jozefzoon, en Liz Heijnemansdie de titelrol speelt. Maar ook haar seriebroertjes Illi en Ibi, gespeeld door Amine Amajoud en Abdelsammad El Mourabet. En niemand minder dan Saber Moudou (bekend uit de serie Brugklas), die coach Momo speelt in Zara en de magische kicksen, geeft antwoord op al je vragen.

Maar dat niet alleen, Saber Moudou geeft ook een workshop acteren en samen met Aqil Dahhan (ook bekend van de serie Brugklas) organiseert hij een pannatoernooi voor iedereen die mee wil doen!

Daarnaast zal er op het fort een fotopresentatie zijn van Dream Diaries, een project van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. Samen met twee Nederlandse social media creators, Debra Barraud van Humans of Amsterdam en Annegien Schilling van fetching_tigerss, heeft de UNHCR een serie prachtige en aangrijpende portretten van vluchtelingenkinderen in Europa gerealiseerd. Annegien komt zelfs een workshop geven, waarin jij zélf kunt leren hoe je foto’s kunt bewerken!

Annegien en Debra legden in vier maanden tijd meer dan 7.000 kilometer af om tientallen vluchtelingenkinderen uit onder meer Afghanistan, Somalië en Syrië te interviewen. Deze kinderen zijn oorlog en vervolging ontvlucht en hebben nu een nieuw thuis gevonden in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Door middel van foto’s, verhalen en video laat Dream Diaries zien dat vluchtelingenkinderen alles hebben moeten achterlaten, behalve hun hoop en dromen voor de toekomst.

’s Middags is er muziek van Orchestre Partout, een groep muzikanten van over heel de wereld. Ze wonen in diverse azc’s verspreid over Nederland en zingen hun favoriete liedjes uit hun land van herkomst, in verschillende moedertalen. 

Programma zondag 19 mei:

11:00 – 18:00     Dream Diaries – UNHCR, Annegien Schilling en Debra Barraud.
Ontdek de dromen van kinderen op de vlucht. 
12:00 – 13:30    Zara en de magische kicksen – VPRO / Pristine Film
Zesdelige serie over Zara die droomt van een plek in het azc-voetbalteam. Met Q&A na afloop!
13:30 – 14:15     Workshop: Leer acteren! – Saber Moudou.
Acteerworkshop van Saber Moudou
14:30 – 15:00     Q&A – Dream Diaries – Annegien Schilling, Eveline Meltzer, Debra Barraud.
Stel al je vragen aan één of meerdere makers van de fotoserie Dream Diaries.
14:30 – 16:00     Pannatoernooi – Aqil Dahhan & Saber Moudou.
Gewoon een potje voetballen kan ook op Tweetakt!
15:00 – 16:00    Workshop: Leer foto’s bewerken! – Annegien Schilling.
Annegien Schilling van fetching_tigers vertelt je haar tips & tricks!
15:00 – 16:00    Orchestre Partout – muziek uit alle windrichtingen door muzikanten uit verschillende azc’s
16:00 – 17:30    Zara en de magische kicksen – VPRO / Pristine Film
Zesdelige serie over Zara die droomt van een plek in het azc-voetbalteam. Met Q&A na afloop!