Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Dubbele Artemis-pret

Theater Artemis is ondertussen bijna een vast onderdeel van het Tweetakt-programma. En daar zijn we ontzettend blij mee! Het jeugdtheatergezelschap staat sinds ongeveer jaarlijks op het festival met verschillende voorstellingen. Dit jaar zijn het er twee: (…..) (12+) en Het verhaal van het verhaal (8+) in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Beide voorstellingen zijn geregisseerd door Jetse Batelaan, die in januari 2019 van de Biënnale in Venetië te horen kreeg dat hij dit jaar een Zilveren Leeuw voor Theater wint.

Jetse Batelaan
Jetse Batelaan is zakelijk leider van Theater Artemis en heeft de afgelopen jaren een indrukwekkend oeuvre aan kindertheater opgebouwd. In 2018 was hij op Festival Tweetakt te zien met De onzichtbare man en de reprise Voorstelling waarin hopelijk niets gebeurt. In 2017 waagde hij zich voor Tweetakt aan de beeldende kunst en maakte op Fort Ruigenhoek Het koninklijk museum voor interessante kunst.

Jetse heeft een duidelijk herkenbare stijl. Zijn acteurs spelen niet alleen personages, maar ook gemoedstoestanden, of landschappen, of voorwerpen. Hij zoekt steeds radicaler naar de uiterste grenzen van wat  het  theater als medium te bieden heeft en maakt die grenzen ook tot  onderwerp van zijn voorstellingen. Het publiek wordt bijvoorbeeld opgeroepen om te protesteren of ingezet als speler en het theater als  locatie is vaak letterlijk het speelveld.

Het verhaal van het verhaal
Het verhaal van het verhaal gaat over, tja, waar gaat het eigenlijk over? Wie dit kan navertellen is een held. Dit is Raar met een grote R. Vreemd met een grote V. En spannend met een grote S. Het is een wonderlijke natuurfilm met vierkanten en cirkels die over het podium schuifelen, en het gezinnetje Ria, Hans en hun zoontje Sander dat gaat picknicken. Ondertussen klinkt er muziek, en vergroot de voice-over de verwarring. Het publiek snakt naar de rode draad én naar meer! Want Het verhaal van het verhaal is een onvervalste ‘Batelaan’, een magische wereld waarin alles plots kan zinderen van verlangens en verwachtingen.

Het verhaal van het verhaal (8+) – Theater Artemis / Het Zuidelijk Toneel Zaterdag 13 april, 19.30 – 21.00 uur 
Stadsschouwburg Utrecht, Douwe Egbertszaal 
>> Meer informatie & kaartjes

©Kurt Van der Elst

(…..)
Meestal zijn de titels van Jetse Batelaan een mondvol, de titel van zijn nieuwe regie zwijgt oorverdovend: vijf punten tussen haakjes. Terwijl het er op toneel nog nooit zo luidruchtig aan toe ging. Twee meisjes en een jongen staan opvallend, bijna overdreven zelfverzekerd op het podium. Een demonstratief bewijs van hun bestaan en hun vermogen om ongelooflijk cool en supergrappig te zijn. De voorstelling gaat op Tweetakt in première!

(…..) (12+) – Theater Artemis
Zaterdag 6 april, 16.00 – 17.15 uur 
Theater Kikker, Grote zaal 
>> Meer informatie & kaartjes 


© Jörg Baumann