Festival Tweetakt 2020
27 maart t/m 14 juni

Fort Ruigenhoek

Op het avontuurlijke Fort Ruigenhoek, net ten noorden van Overvecht, presenteert Tweetakt beeldende kunst voor alle leeftijden. Ook is er theater in de Trekkerschuur en wordt er livemuziek geprogrammeerd. Bijkomen doe je op het (vaak zonnige) terras, terwijl het vertier in de ballenbak, de zweefmolen en op de skelterbaan nooit ophoudt. Ideaal om je vrije (zondag)middag door te brengen!

Het fort zelf stamt uit 1869-1870 en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het is slechts een paar keer per jaar op afspraak te bezoeken, behalve met Tweetakt, dan is het open voor iedereen!

© Jelmer de Haas

Dagen en openingstijden

Tweetakt op Fort Ruigenhoek is geopend van 11.00 tot 18.00 uur op de volgende dagen:

zondag 29 maart

zondag 5 april

zondag 12 april (1e Paasdag)

maandag 13 april (2e Paasdag)

zondag 19 april

zondag 26 april

zondag 3 mei

zondag 10 mei (Moederdag)

zondag 17 mei

donderdag 21 mei (Hemelvaartsdag)

zondag 24 mei

zondag 31 mei (1e Pinksterdag)

maandag 1 juni (2e Pinksterdag)

zondag 7 juni

zondag 14 juni

Entree

Bij de kassa op Fort Ruigenhoek zijn dagkaarten te koop. Alle kunstwerken, het terras en de speelactiviteiten zijn daarmee te bezoeken. De dagkaarten zijn alleen bij de kassa op het fort te koop, niet online. Kaartjes voor theatervoorstellingen zijn zowel online te koop, als bij de kassa op het Fort, zolang de voorraad strekt. Dagkaarten zijn €8 voor volwassenen en €5 voor kinderen van 4 tot 17 jaar. Kinderen onder de 4 mogen gratis naar binnen.

Festival Tweetakt is een pin only festival. Het is dus alleen mogelijk om met PIN te betalen bij de kassa van het fort en op het terras.

Locatie

Het adres is Ruigenhoeksedijk t/o 125 in Groenekan. Fort Ruigenhoek maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt in de Gagelpolder net buiten Utrecht richting Groenekan. Parkeren kan vlakbij het Fort. Het is dan nog een paar honderd meter lopen. Beter nog wanneer je op de fiets komt! De fietsenstalling is namelijk op het fortterrein zelf. Een routebeschrijving naar Fort Ruigenhoek met de auto, fiets en het openbaar vervoer vind je hier.

Toegankelijkheid

Ook op Fort Ruigenhoek heeft Tweetakt diverse maatregelen genomen om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken. Er is een invalidetoilet aanwezig en er zijn extra goed leesbare informatieborden geplaatst. Het terrein is van het forteiland is rolstoeltoegankelijk. Slechts enkele bunkers/gebouwen zijn alleen te bereiken met een trap. De Trekkerschuur op Fort Ruigenhoek is niet rolstoeltoegankelijk.

Programmering

Naast de beeldende kunst die op alle fortdagen te bekijken is, wordt er theater geprogrammeerd en – dit jaar voor het eerst – ook muziek!

Theater Kikker

Festivalplein de Neude

Op de Neude, middenin de Utrechtse binnenstad, vind je het feestelijke Festivalplein van Tweetakt. Ruim twee weken lang kun je daar naar theater- en dansvoorstellingen in het Minitheater en de Trekkerschuur, concerten in de Podiumkas en nog veel meer. Op het terras en in onze Restaurantkas ben je de hele dag door welkom, voor lunch of diner, voor koffie of een borrel. En op vrijdag- en zaterdagavond verandert het café-restaurant in een kleine club!

© Jelmer de Haas

Kaartverkoop en informatiebalie

Op het Festivalplein vind je de kassa- en informatiebalie, de Restaurantkas, de Podiumkas, het Minitheater en Maxitheater, de Trekkerschuur en de zweefmolen. Het Festivalplein is alle zeventien dagen geopend vanaf 10.00 uur ’s ochtends. Op vrijdag en zaterdag gaan het Festivalplein en het café-restaurant om 02.00 uur ’s nachts dicht. Op andere dagen om 0.00 uur.

Bij de kassa- en informatiebalie op het Festivalplein kunnen kaartjes voor alle voorstellingen, optredens en andere programmaonderdelen worden gekocht. Ook reserveringen kunnen hier worden afgehaald. Eenmaal gekochte entreekaarten kunnen niet worden geruild of geretourneerd. De balie is dagelijks geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Bij de kassa, in het café-restaurant en in de Podiumkas kan alleen met pin betaald worden.

© Jelmer de Haas

Restaurant en terras

In de Restaurantkas en op het bijbehorende terras kun je elke dag terecht voor iets te drinken, lunch of diner. Naast de vaste kaart is er een wisselende daghap voor €11. De keuken van de Restaurantkas is dagelijks geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Poffertjes zijn verkrijgbaar tot 22.00 uur en friet tot 0.00 uur.

© Jelmer de Haas

Toegankelijkheid

Tweetakt heeft diverse maatregelen genomen om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken. Het Festivalplein en de theaters zijn volledig rolstoeltoegankelijk, op het Festivalplein is een invalidentoilet aanwezig. In de Stadsschouwburg, Theater Kikker, de Trekkerschuur en het Minitheater zijn voorzieningen voor doven en slechthorenden beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@tweetakt.nl.


Theaters

Terwijl Tweetakt op de Neude aan de gang is, vindt een belangrijk deel van het programma plaats in diverse Utrechtse theaters. Op loopafstand van het Festivalplein – Stadsschouwburg Utrecht (co-producent Tweetakt), Theater Kikker en het Akademietheater – en iets verder weg – Het Huis Utrecht, De Paardenkathedraal en Podium Hoge Woerd (in Leidsche Rijn) – presenteert Tweetakt een breed aanbod aan theater en dans. Met premières, eigen producties en bijzondere projecten, door jonge makers en grote namen, nationaal én internationaal.

Een groot deel van de theater- en dansvoorstellingen van Festival Tweetakt vindt plaats in de volgende theaters:

Stadsschouwburg Utrecht – Lucasbolwerk 24
Theater Kikker – Ganzenmarkt 14
• Het Akademietheater (HKU) Janskerkhof 17
Het Huis Utrecht – Boorstraat 107
De Paardenkathedraal – Veeartsenijstraat 155
Podium Hoge Woerd – Hoge Woerdplein 1, De Meern

De theaters zijn minimaal een uur voor elke voorstelling geopend. Bij de kassa’s in de theaters kunnen vanaf een uur voor aanvang kaartjes voor de voorstellingen die daar plaatsvinden worden gekocht.

Tweetakt heeft diverse maatregelen genomen om het festival zo toegankelijk mogelijk te maken. Het Festivalplein en de theaters zijn volledig rolstoeltoegankelijk, op het Festivalplein is een invalidentoilet aanwezig. In de Stadsschouwburg, Theater Kikker, de Trekkerschuur en het Minitheater zijn voorzieningen voor doven en slechthorenden beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie, of neem contact met ons op via info@tweetakt.nl.

Fort Ruigenhoek

At the adventurous Fort Ruigenhoek in Groenekan, just north of Overvecht, Tweetakt presents an exhibition with exciting visual art for everyone. In all the nooks and crannies of the green fort large sculptures, interactive installations, video art and games, made by renowned artists and young talents, can be found. Furthermore, there are theater and dance performances, screenings of youth documentaries and a large terrace with food and drinks. Tweetakt on the fort can be visited from Sunday 31 March to Sunday 16 June 2019, on all Sundays and public holidays.

“An exciting experience for the whole family!”Kidsproof Utrecht, 2018

“A cheerful youth arts route.”de Volkskrant****, 2017

Address, transport and parking

Fort Ruigenhoek is located in the middle of the nature area Ruigenhoekse polder, across Ruigenhoeksedijk 125 in Groenekan.

By bike
The fort is very easy to reach by bike. It is possible to park your bike on the fort itself.

With public transport
From Utrecht Central there are several buses going to the fort. When you take bus 3 towards Overvecht, get off at the Nijldreef stop and walk to the fort in 20 minutes. When you take bus 6 towards Overvecht Zuid, then get off at the Oderdreef stop. From here it is a 20 minute walk to the fort as well. When you take bus 55 towards Maartensdijk via Tuindorp, get off at the Groenekan centrum stop. From here it is a 15 minute walk to the fort.

For the current departure times, check www.connexxion.nl, www.u-ov.info or www.9292.nl.

By car
If you come by car, keep in mind that you can not always park in the parking lot opposite the fort. At the access roads to the fort there is a traffic controller that will point you to the nearest parking lot. Parking at the roadside is not allowed. Some of the Kanonsdijk and the Ruigenhoeksedijk have been closed off for motorized traffic.

The parking lot opposite Fort Ruigenhoek can only be reached from the Ruigenhoeksedijk (that is the road from the centre of Groenekan to the fort). If you come from the Albert Schweitzerdreef / Gageldijk to the fort, you can reach the parking place at Sint Anthoniedijk. From here it is a 5 to 10 minute walk to the fort.

Accessibility of Fort Ruigenhoek

The site of Fort Ruigenhoek is wheelchair accessible. A number of bunkers / buildings on the site as well, only a few can only be reached by stairs. The Trekkerschuur (mobile wooden theater) is not wheelchair accessible. There is no invalid toilet available at Fort Ruigenhoek.

Other websites about Fort Ruigenhoek: forten.nl of www.staatsbosbeheer.nl

Het Huis Utrecht, Theaterzaal

De Paardenkathedraal

Stadsschouwburg, Douwe Egberts Zaal

Stadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalvStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalvStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalvStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts ZaalStadsschouwburg, Douwe Egberts Zaal